71

Обрат със заплатите! Вижте какво наредиха от Брюксел

Според директивите в ЕС трябва да падне тайната на заплатите в рамките на фирмите и предприятия. Така всеки трябва да знае колко взимат колегите му. 

 

Според нова директива на ЕС пада тайната върху възнагражденията и всеки ще знае колко взема колегата му.

Брюксел нарежда обявите за работа да съдържат и парите за длъжността.

Съвсем скоро КНСБ ще обяви доклада си за нарушения на трудовите права, като акцент в него е това, че жените търпят повече нарушения на работното място.

Това заяви пред Нова нюз Тодор Капитанов, вицепрезидент на КНСБ.

Според директивите в ЕС трябва да падне тайната на заплатите в рамките на фирмите и предприятия. Т.е. всеки трябва да знае колко взимат колегите му.

Имайте предвид, че в момента в много фирми мениджърите принуждават хората да пазят в тайна заплатите си, което е противозаконно и така се получава, че на една и съща длъжност различни хора получават различни заплати. Това е една от целите на тази нова европейска директива, а не само уеднаквяване на заплатите между мъжете и жените, а и уеднаквяването на заплатите на една и съща длъжност. Трябва да има ясни критерии за определянето на заплащането, какво е натоварването на определена длъжност, какви са условията на труд, коментира той.

 
А не заплатата да се дължи например, защото аз съм мъж и мога да нося тежко да взимам повече в сравнение с една жена на същата длъжност, която обаче не може да носи тежко, посочи той.

Така че е важно да се обявят заплатите и обективните критерии за нейното формиране. Важно е също и за хората, които ходят по обяви да си търсят работа - те предварително трябва да знаят за какво заплащане ще ходят да кандидатстват. По директиравата в тези случаи интервюиращите няма да имат право да ги питат каква е била предходната им заплата, обясни той.

Това са доста базови и общи обяснения, а нещата са доста по-сложни. Тази европейска директива трябва да бъде въведена у нас в средата на 2026 година. Не може да се уеднаквяват заплатите на една и съща длъжност, защото ако вземете двама шофьори, но единият кара линейка, а другият коледно влакче, работата е съвсем различна, въпреки че са шофьори. Ако на тези хора им уеднаквим заплатите, тогава всички ще искат да управляват коледното влакче и няма да имаме шофьори на линейки, коментира доц. Щерьо Ножаров 

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване са приложени.

Публикувай
4 коментара
Румен

Румен

19.04.2024 | 13:30

Стpacтен и дълъг ceкc със cилен щpaнг, яpки оpгaзми, много cпеpмa, контрoл на еякyлaциятa, пoвишен тестoстеpoн и бeзoпаснo на вcякa възpaст! Вcичко тoва в eдна кaпcyла, кoято ще нaпpави ceкca ви нeзабpавим:- --- https://use.my/sman

Отговори
0 1
Ярки opгазми

Ярки opгазми

20.04.2024 | 04:36

Прати малко на Марица.

Отговори
1 1
Батко

Батко

19.04.2024 | 12:58

Брюксел могат да ми ядат уя, комунисти недни!

Отговори
3 5
Абе Батко-Патко

Абе Батко-Патко

20.04.2024 | 04:34

Ти знаеш ли какво е комунист? А знаеш ли какво е сволоч? Това си ти.

Отговори
1 2

Анкета

Решихте ли за кого да гласувате на 9 юни?