Следвайте ни

Обрат с къщите за гости: Не могат да им вземат субсидиите

Съдът отхвърли методиката за определяне на санкциите за нарушителите

Скандалът с къщите за гости взе нов обрат. Той е в полза както на нарочените да връщат субсидии, така и на вече осъдените от Държавен фонд земеделие за нарушения от предния програмен период. Върховният административен съд (ВАС) е обявил за нищожна Методиката за определяне на санкциите след плащане по проекти по Програмата за развитие на селските райони 2007 - 2013 г., утвърдена от изпълнителния директор на ДФ „Земеделие". Наскоро земеделският министър Румен Порожанов обяви, че къщи за гости, които не се използват по предназначение, ще трябва да връщат 10 млн. лева субсидия. Със същото съдебно решение - №15652, ВАС осъжда фонда да заплати разноските по делото на две фирми ​- от София и Долна баня, които са оспорили методиката. Към жалбата са се включили и други фирми.

 


Порожанов е управлявал на два пъти фонд "Земеделие" - общо 4 години и 6 месеца. Първият му мандат е от 1 април 2011 г. до 28 август 2013 г., а вторият, при втория кабинет "Борисов", от 30 ноември 2014 г. до 14 февруари 2017 г. При неговото управление са менажирани три приема на проекти за къщи за гости. Първият е стартирал на 28 май 2010 г. от предшественика му Калина Илиева, но проектите са одобрени от Порожанов. Вторият прием е от 19 октомври 2011 г., като Порожанов го е пуснал и го е разплатил. Третият прием е от 26 април 2013 г. и Порожанов отново го е стартирал, а проектите са одобрени от Атанас Добрев и разплатени отново от Румен Порожанов.


 

Мария Петрова

Ръководител екип „бизнес“

Мария Петрова е ръководител на екип "Бизнес". От 2006 г. работи във вестник „Марица“. С награди от посолствата на USA и Ирландия и приз Зелено перо.   Още

Анкета

За какво бъдеще на Пловдив трябва да работи новият кмет?