46
Следвайте ни

Обявите за работа в Пловдив намаляха четири пъти

viber icon

Новата година донесе със себе си лоша новина за родните работници. Началниците, които се оглеждат за нови служители в Пловдив са намалели четири пъти спрямо два месеца по-рано. Докато в края на октомври обявените позиции в Бюрото по труда бяха 470, то сега те са паднали до 105. В същото време извън пазара на труда са излезли 3 921 души. Това означава, че средно по 37 безработни се борят за една позиция. 

По-лесно си намират нова работа тези, които са с по-ниско образование, защото не са претенциозни към заеманата позиция и получаваната заплата. По данни на Агенцията по заетостта всеки втори безработен в града под тепетата е учил до 12 клас. Веднага след тях се нареждат висшистите - 36% от безработните са били в университет, като повечето са завършили магистри.

Те се оглеждат за позиции по специалността, като голяма част от тях са завършили за инженери, учители по общообразователни предмети, банкови служители, инспектор качество на продуктите и офис мениджъри. Стагнацията на пазара на труда обаче е принудила някои от тях да не са толкова претенциозни към бъдещата си работа. Така 43-годишна учителка в детска градина се е наложило да сглобява детайли в предприятие,  30-годишен икономист да се труди като рецепционист, а 36-годишен мениджър на екип като детегледачка. 

Най-много безработни се наблюдават сред пловдивчаните, които са на възраст между 30 и 49 г. Повечето от тях имат начална компютърна грамотност или владеят електронните таблици, както и поне един западен език.  От обявените свободни позиции в Бюрото по труда става ясно, че най-голям глад има за строители и сервитьори. Не са малко и предприятията, които се нуждаят от машинни оператори. Недостиг има и на медицински специалисти. За разлика от предходни години търсенето на педагози намалява. 

Яница Марова

Яница Марова

Репортер-редактор - екип "Общество"

Яница Марова е завършила славянска филология с полски език. Работила е в Агро ТВ, Европа, BiT и вестник „Монитор“. В екипа на „Марица“ е от април 2019 г.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (1)

след продължително висене там

след продължително висене там

04.01.2022 | 17:55

Да в ТБ Чернишевски за висшистите ще им намерят работа в Градини и паркове - събирачи на шума и като откажете или на курс за продавач с компютърна грамотност, само че при тях вече сте карали такъв - как се включва и изключва компа, примерно и за счетоводител, тогава следва раздяла по "взаимно съгласие"!!

Отговори
2 2

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Кои са най-големите предизвикателства пред новото правителство през 2022-ра година?