Обявиха поръчките за газопроводи до Свищов, Пирдоп и Панагюрище

Търсят се доставчици на материали за двете тръби и строител на едната за общо 37 млн. лв.

Близо шест години след като Европейската комисия отпусна на "Булгартрансгаз" безвъзмездно 10.8 млн. евро за построяване на преносни газопроводи до Свищов, Пирдоп, Панагюрище и Банско-Разлог, държавният газов оператор обяви две поръчки за два от газопроводите на обща стойност близо 37 млн. лв. без ДДС.

На 13 януари 2020 г. дружеството стартира процедура за избор на фирми, които да доставят основни материали и оборудване и свързани  услуги за  изграждане на два преносни газопровода до Свищов и до Панагюрище-Пирдоп. Поръчката е с индикативна стойност 10.8 млн. евро без ДДС и е разделена на три лота. За всеки от тях ще се подава отделна оферта и може да се участва във всички лотове. Оферти се чакат до 24 февруари.

В тази процедура реално ще бъде усвоено европейското финансиране, което беше отпуснато през май 2014 г. по линия на Международния фонд "Козлодуй", захранван от Еврокомисията и управляван от Европейската банка за възстановяване и развитие като компенсация за затварянето на четирите малки блока на АЕЦ "Козлодуй". През декември 2019 г. е било подписано допълнително споразумение с ЕБВР, че парите ще се изхарчат само за доставката на материали за тези два газопровода и ще се преструктурира целият проект.

На 19 февруари 2020 г. "Булгартрансгаз" (БТГ) обяви поръчката за изпълнител на строежа и въвеждането в експлоатация на преносния газопровод до Свищов. Газовата компания съобщи в сряда, че до края на месеца ще тръгне и поръчката за строител на тръбата до Панагюрище и Пирдоп.

Индикативната стойност на строежа на 42-километровия газопровод от района на газоизмервателната станция край Павликени до Свищов е 15.845 млн. лв. без ДДС. Тези средства ще осигури газовият оператор. Първоначалните планове на БТГ бяха дължината му да е 36 км и да стига до Свищов, Белене и Никопол, с една газовоизмервателна станция и да струва 4.72 млн. евро. След предпроектните проучвания обаче било избрано малко по-дълго трасе, което съответно е и по-скъпо. Оферти от кандидат-изпълнителите ще се приемат до 25 март 2020 г. Подробностите от поръчката предстои да бъдат публикувани.

Следващата поръчка ще е за строител на 62-километровото трасе от района на пазарджишкото село Лесичово, където ще се строи нова газоизмервателна станция, до Пазарджик и Пирдоп. Тази тръба също е по-дълга от първоначално обмисляния маршрут от 46 км. Той бе с две станции и цена от 7.2 млн. евро. Неговата индикативна стойност също ще е по-голяма.

Този газопровод трябва да стигне до най-големите предприятия за добив на цветни метали в региона, които формират клъстър "Средногорие". Сред тях са "Асарел – Медет", "Аурубис","Елаците – Мед", "Дънди Прешъс Металс Челопеч", "Геотехмин" и други Предприятията от години настояват за изграждането на този газопровод, тъй като, преминавайки от електричество и нефтени продукти на природен газ, ще реализират съществени икономии и намаляване на вредните си емисии.

За третия газопровод от финансирания от ЕК проект – този до Банско и Разлог, засега не се съобщава нищо. Плановете за него бяха да е дълъг 40 км и да включва газоизмервателна станция. Преди близо шест години за подобно трасе се предвиждаха 9.67 млн. евро и се очакваше то да достигне и до градовете Баня и Добринище.

 

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване са приложени.

Публикувай
0 коментара

Анкета

Как оценявате служебния кабинет "Главчев"?