71

Обявиха пенсията мечта! Кои у нас ще я взимат

Право на пожизнена втора пенсия имат хората, които при пенсиониране имат достатъчно натрупани пари в универсален фонд, така че до края на живота си да получават поне по 15% от минималната пенсия

 

Има пенсия мечта, но не са много тези, които могат да я взимат.

Пожизнената втора пенсия остава мираж за повечето хора. Само един от десет души, които вече са се пенсионирали и взимат пари от задължителните универсални пенсионни фондове, получава пожизнена пенсия, показват данни на Комисията за финансов надзор (КФН). Натрупаните през годините пари на останалите 90% от осигурените в частните фондове не са достатъчни, за да взимат пожизнена пенсия.

Към края на юни 16 096 души получават пари от фондове за извършване на плащания, където отиват парите на осигурените в универсалните пенсионни фондове след като излязат в пенсия. От тях 1695 души взимат пожизнена пенсия, а останалите 14 401 души получават разсрочени плащания, обявиха от КФН, пише "Труд".

Право на пожизнена втора пенсия имат хората, които при пенсиониране имат достатъчно натрупани пари в универсален фонд, така че до края на живота си да получават поне по 15% от минималната пенсия. От 1 юли миналата година минималната пенсия беше увеличена от 370 лв. на 467 лв., а от 1 юли 2023 г. беше повишена на 523,04 лв.

Това означава, че до 1 юли 2022 г. за получаване на пожизнена пенсия осигурените е трябвало да имат натрупани пари, достатъчни, за да взимат пожизнено по 55,5 лв. на месец. А от 1 юли 2022 г. до 1 юли 2023 г. минималният размер на новите пожизнени пенсии е нараснал на 70 лв.

Осигурените в универсален пенсионен фонд, които при пенсиониране нямат достатъчно натрупани пари за пожизнена пенсия, взимат средствата си накуп или разсрочено, гласят текстове от Кодекса за социално осигуряване. Ако натрупаните пари са повече от трикратния размер на минималната пенсия, ги изплащат разсрочено, а ако са по-малко - еднократно.

Размерът на ежемесечните пенсии при разсрочено плащане не може да бъде по-голям от минималната пенсия към датата на отпускането им и по-малък от 15 на сто от минималната пенсия. Повечето хора искат да вземат парите си на по-големи месечни плащания, които да получават за по-кратък срок, вместо да взимат минималната възможна сума по-дълго време.

От обявените от КФН данни не става ясно какъв е средният срок, през който излезлите в пенсия хора, ще получават разсрочено парите си. Но в повечето случаи осигурените ще взимат втора пенсия под формата на разсрочени плащания от една до три години. След това парите за втора пенсия свършват и хората ще могат да разчитат само на държавната пенсия.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
2 коментара
Д. ИЛИЕВА

Д. ИЛИЕВА

30.08.2023 | 10:51

Бях потресена от факта, че сумата ми е голяма и нямам право да я изтегля на,, порции,,. И още ще получавам някакви,, мижави,, 70-80лв до края на живота си и след това, ако има остатък, децата ми няма да ги наследят. Това е адски несправедливо!!! Съжалявам, че не си прехвърлих парите в НОИ!

Отговори
0 0
Мижи да те лажем

Мижи да те лажем

23.08.2023 | 00:56

Тия универсални пенсионни фондове са най-баятият начин на инвестиране. Имат високи разноски, които плащат пенсионерите и мислят първо за себе си и, ако остане нещо, за пенсионерите. Имат смешни правила - да се чудиш и се маеш - като че парите са техни, а не на пенсионерите.

Отговори
8 0

Анкета

Какъв трябва да е следващият кмет на Пловдив?