Следвайте ни

Оборотите на бизнеса в топ 100 пораснаха с 9% през безметежната 2019 г.

Местната индустрия е най-бързоразвиващата се и стабилна в страната

viber icon

Докато чакат данните за 2020 година, стоте най-големи компании в Пловдив и региона могат да си отдъхнат, след като стана ясно, че Пловдив продължава да е най-бързоразвиващият се индустриален град в България и през изминалата 2019 година. Пловдивските лидери са успели да регистрират над 930 милиона лева приходи повече, което е с цели 9% повече, сравнено с 2018 година. Данните догодина без съмнение няма да са толкова оптимистични, но е факт, че местната икономика има добра база и инерция.  

В класацията на „Капитал“ с най-голям дял по сектори, сред стоте компании в Пловдив е търговията (35% от класираните бизнеси са в тази сфера). Плътно на второ място се нарежда преработващата индустрия с 32,7%. Според анализаторите Пловдив е единственият град в страната, който има реален шанс до няколко години търговията да отстъпи на преработващата индустрия мястото си на първенец в Топ 100 на най-големите компании в града.

Що се отнася до цялостната картина на бизнеса в Пловдив, то 2019 година се оказва една от най-добрите за фирмите под тепетата. Общо над 34 400 компании работят в града и областта ​- 33 хиляди са микрофирмите, а в групата на големите бизнеси попадат цели 35 компании. Оборотът на всички бизнеси в Пловдив през 2019 година също е във възход - икономиката на града и областта са реализирали близо 29,4 млрд. лева приход (от които близо 11 млрд. са приходите на компаниите в Топ 100).

Впечатление в класацията прави, че 74 от всички 100 компании регистрират ръст на приходите през 2019-а, сравнено с предходната година. Най-сериозен скок при големите играчи в Топ 10 имаме при „Инса Ойл“, които за година увеличават оборота си с близо 40% до 687 млн. лева, както и при „БТЛ Индъстрийз“ с ръст на оборота от над 80% през 2019 година до 272 мил. лева. На другия полюс остават пък КЦМ, които, макар че запазват втората си позиция в областта, регистрират спад в оборота през изминалата година от 5,59% до малко над 702 млн. лева.

Един от най-добре представящите се сектори в града остава търговията на тютюневи изделия. Лидерът в Пловдив е именно в този сегмент - „Тобако Трейд“ с 906 млн. лева оборот, или ръст за 2019 година с цели 14,68%. Друг основен играч в бранша под тепетата ​- „КТ Интернешънъл“, също бележи сериозен ръст от 18,44% до малко под 132 млн. лева годишен оборот и затвърждава позициите си на пазара.

Близо половината от компаниите в Топ 100 на Пловдив отчитат двуцифрен скок на приходите през 2019 година, което може да се окаже и ключово за икономиката на целия регион в условия на пандемия през тази година, смятат икономистите. С най-впечатляващ ръст през изминалата година от цели 160% до 68 млн. приходи и 45-а позиция в класацията е компанията за машинни връзки и агрегати „Сейдж Технолоджис“. 

Станимир Кронев

Станимир Кронев

Репортер-редактор - екип "Бизнес"

Станимир Кронев е завършил журналистика в СУ и финанси в ПУ. Участва в създаването на редица културни и развлекателни събития в Пловдив. Публикува в американски издания.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще се ваксинирате ли срещу COVID-19?