71

Обмислят таван на цените на горивата - 2,70 лв. за литър

Според експерти очакваният ефект е спорен, по-добро било данъчно облекчение
 

Въвеждане на таван на цените на горивата обмислят част от парламентарно представените партии. Предложението е за лимит от 2,70 лв. за литър, съобщи NOVA.

Вече започна и спор коя от партиите първа е дала  предложението. От ГЕРБ заявиха, че имат готовност да го внесат за разглеждане в Народното събрание още тази или следващата седмица. Според експерти завишението на цените е факт, други обаче са категорични, че  изкуствено ограничение може да доведе до  негативен ефект.

“Купува се евтин руски петрол, само че плащаме като скъп Брент. Има повече от 1 лв разлика, която някой прибира, затова трябва да се вземат мерки това нещо да се преустанови”, каза депутатът от ГЕРБ Делян Добрев.

БСП отговориха, че са направили  предложение за таван още през пролетта, но не са били чути.

“Да припомня, че някои колеги необосновано твърдяха, че тавана на цените поражда дефицити, което не е вярно. Поражда дефицити, когато не се покрива разликата между пазарната цена и фиксираната цена”, обясни Румен Гечев от БСП. 

ДПС дори обвиниха в кражба.

“Тази идея беше лично моя. Аз я представих на колегите от ГЕРБ и преди това на нашата парламентарна група по време на бюджета и се разбрахме след бюджета да го направим”, заяви Йордан Цонев и отправи обвинение: “Както обикновено крадат чужди идеи. Това е правилният подход”.

Налагане на ограничение на цените може да е работещ вариант, смятат и от “Има такъв народ”.

“Не е само да се сложи таван. Важно е за какъв период, спрямо кои горива и т.н.”, обясни Любомир Каримански като поясни, че мярката би имала положителен ефект, ако се приложи за кратък период от време.

Не така смятат от “Продължаваме Промяната”, които са категорично против. 

“Със сигурност може да се отрази зле на бюджета. Прехвърля отговорност от бизнеса към държавата и ще направи промени в пазара, което може да доведе до сътресения”, смята Андрей Гюров. 

“Демократична България” очакват спад на цените и без таван.

“Говорил съм доста по темата, че е добре да се въведе облагане на вноса на руски петрол за разликата между на цена урал и Брент около 30 -35 долара”, каза Владислав Панев.

Според икономиста Георги Ангелов цените са завишени и трябват спешни мерки.

“При тази цена на руския петрол, ние получихме изключение от ембаргото. Той е много евтин в момента, защото никой не иска да го купува. И себестойността е много под 3 лв”, обясни Ангелов. 

Адриан Николов от Института за пазарна икономика обаче е притеснен от ефекта  на изкуственото ограничение, който вече може да видим в Хърватия и Унгария.

“От една страна достъпът до самото гориво е много затруднен, затова че хората се презапасяват и има много високо търсене. От друга страна бизнесите затварят, защото не могат да се справят с високата цена на горивата”, поясни Николов. “Това е опит за политическа надпревара. Мирише ми на избори”, допълни той.  Според него работещо предложение би било данъчно облекчение. 

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
2 коментара
Йоцо гледа

Йоцо гледа

14.07.2022 | 03:03

Държавата има "Златна акция"в Лукойл!!! Има и човек в борда!!! Има и Народни събрание, което с едно, две решения може да разплаче мамата на рафинерията......какво се правят, че не разбират педерунгелите смотани!!! Идеи, идеи!!!

Отговори
2 0
Богдан Попов

Богдан Попов

12.07.2022 | 23:48

Играйте си с народа бьлгарски докато станем и Ви счупим главите прости изроди мрьсни харвардски идиоти и бьлгарски мафиоти.

Отговори
10 4

Анкета

Каква коалиция има най-голям шанс да спечели изборите на 2 октомври?