46

Област Пловдив на второ място по усвояване на европейски средства

Област Пловдив се нарежда на второ място по усвоени европейски средства за първите 6 месеца на 2023 г. По оперативни програми в региона са влезли 1,4 млрд. лева, като 584 млн. лв. са насочени към Пловдив, основно за подобряване на водната инфраструктура.

Традиционен първенец е София с почти 5,5 млрд. лева. На челните места се нареждат също Благоевград - с усвоени 1,2 млрд. лева, и Бургас - с 1 млрд. лева. Най-малко пари от еврофондове са получили областите Търговище - малко над 165 млн. лева, Перник и Кюстендил - с по 192 млн. лева.

Общо за страната към 30 юни 2023 година са изплатени над 25 млрд. лева европейски средства по оперативните програми. Това сочат данните в Информационните системи за управление и наблюдение на средствата от ЕС в България ИСУН, анализирани от ИПИ.

Отнесени към броя на населението, изплатените средства достигат средно 2836 лв. на човек - или с 13% повече в сравнение със сумата към 30 юни 2022 година. Отново най-много изплатен финансов ресурс е в столицата - 4176 лв., но по този показател е следвана от областите Габрово - 4021 лв., Благоевград - 3925 лв., и Враца - 3434 лв. Спрямо 2018 г. изплатените европейски средства нарастват с от 10 до 17% годишно и до този момент общата им стойност почти се е удвоила.

На общинско ниво сред първенците по усвоени евросредства се откроява Добрич - с над 8 хил. лв. средно на човек от населението. Следват общините Бяла - Варненско, и Свиленград, където евросредствата са над 6 хил. лв. на човек. Топ 10 се допълва от общините Малко Търново, Костинброд, Приморско, Белене, Хисаря, Созопол и Враца с по над 5 хил. лв. на човек. Общините с по под 1000 лева средно на човек са 70, като най-малко са изплатените средства в Дулово и Хитрино - по под 400 лв. на човек от населението.

Основните проекти, по които са изплатени най-много европейски средства, включват: разширение на метрото в столицата, модернизиране на градския транспорт в София, Бургас, Варна и Русе, изграждане на автомагистрала „Струма” и на автомагистрала „Европа“, подкрепа на малки и средни предприятия, засегнати от противоепидемичните мерки, основно в столицата, подобряване на водната инфраструктура в Плевен, Добрич, Пловдив, Враца, Силистра, Бургас и др., подкрепа за покриване на основните нужди на бежанците от Украйна в столицата, развитие на Национален център по мехатроника и чисти технологии в столицата, изграждане и реконструкция на училища и детски градини в Столична община и подобряване на градската среда в Стара Загора.

Според наблюденията инвестициите, финансирани със средства от ЕС, често имат ефект в повече от една община извън тази, в която са реализирани и отчетени. Примери за подобни проекти са изграждането на компостиращи инсталации и подобряването на водните цикли.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
1 коментар
Истната

Истната

01.08.2023 | 14:06

Да, вярно е! На първо място са по присвояване на публични средства! Ми то от крадливи и барливи Герберопитеци какво да очакваш?

Отговори
0 0

Анкета

Как оценявате възнагражденията от близо 3000 лева, които ще получават общинските съветници в Пловдив?