Следвайте ни

Обезщетенията за безработица скочиха с 50%, Пловдив сред първенците

viber icon

Обезщетенията за безработица скочиха с 50% за година заради коронавируса и мерките, свързани с него. Кризата  с COVID-19 е нанесла най-сериозен удар върху пазара на труда в столицата. Веднага след София се нареждат Пловдив, Бургас, Варна и Благоевград, където са съсредоточени и голям брой осигурени лица, става ясно от анализ на Националния осигурителен институт (НОИ). 

Малко повече от седмица след първото затваряне Пловдив беше белязан с големи опашки от безработни пред Бюрото по труда. В първите дни сградата буквално беше обсадена от близо 300 души. При последващите затваряния на бизнеси, освободените служители бяха по-малко.Така разходите за изплащане на парични обезщетения за безработица през 2020 г. за страната са стигнали 658,6 млн. лв. или това е увеличение с 234,1 млн. лв. за година. 

Най-засегнати от последиците от мерките за преодоляване на пандемията са били работниците с продължителен стаж. Масово от работното си място са били освобождавани служители със стаж над 15 години, веднага след тях се нареждат трудилите се между 3 и 7 години. Сред съкратените в Пловдив беше и сервитьорът Ангел Нестеров, който за 30 години стаж нито веднъж не е оставал без работа. 

Запазила се е тенденцията профилът на новите безработни да е жена със средно образование, чукнала петдесетака.  Това се дължи на факта, че жените са по-слабо представени в заетостта като цяло и по-често са наемани в сферата на услугите – сектор, който беше силно засегнат от ограничителните мерки. Въпреки това кризата е усилила в по-голяма степен  риска от безработица сред младите хора, анализират от НОИ. 

Всеки трети освободен служител дневно е получавал обезщетение между 15 и 25 лв. Не е малък и делът на тези, които са взимали минималните пари – по 12 лв. (33%). Едва 5% от неработещите са успели да се домогнат до максималната сума от 74,29 лв.

Яница Марова

Яница Марова

Репортер-редактор - екип "Общество"

Яница Марова е завършила славянска филология с полски език. Работила е в Агро ТВ, Европа, BiT и вестник „Монитор“. В екипа на „Марица“ е от април 2019 г.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (1)

Мартин

Мартин

14.07.2021 | 13:05

Това е отвратително източване на държавата. Безработица в Пловдив...

Отговори
0 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какво ще се случи в България след изборите на 11 юли?