71

Обедняваме ли? Посягаме към бързи кредити, за да си платим битовите сметки

 

Рекордните нива на инфлацията докараха огромна част от българите до затруднения с плащането на битовите сметки навреме. Най-често просрочия се виждат  в задълженията за електроенергия и отопление. Паралелно с това се отчита  и нарастване на търсенето на малки заеми, с които клиентите да погасяват все по-високите сметки около жилището.

Това показват данните от международното проучване Ferratum Insights , проведено от финландската компания Ferratum на 13 европейски пазара, включително България. То изследва как рекордната инфлация влияе на потребителите. Хората споделят информация относно поведението си при харчене, както и очаквани икономически проблеми за 2023 г. Над половината или цели 54% от анкетираните хора в България, участвали в допитването твърдят, че  не смогват с разходите. 

Бързите кредити традиционно растат лавинообразно в последните месеци на годината – заради предстоящите празници. Вторият пик е през януари и февруари, този път заради разточителното прекарване на почивките и пазаруването на коледни подаръци. Миналата година обаче, в условията на галопиращи цени, ръст имаше и при необслужваните заеми. Според експерти той е с 30 на сто. 
 
 Данните от международното проучване показват още, че нарастващата инфлация изпреварва индексирането на доходите на потребителите в България. Едва 35% от анкетираните българи споделят, че заплатите им са се увеличили достатъчно, за да съответстват на инфлацията. Затова се отчита тенденция много домакинства да свиват разходите си, като развлеченията и пътуванията са първите неща, от които хората у нас спестяват. Вече към тях обаче се причисляват и разходите за храна. Един от трима или 35% от запитаните потвърждават, че вече съзнателно харчат по-малко за храна, а двама от трима (или 65% от участниците) споделят, че са свили средствата, които отделят за забавления и почивки.

Българските потребители очакват, че вероятно ще разчитат и занапред на заеми, за да покрият сметките си за електричество и отопление, както и да се справят със значително повишените цени на храните. Същевременно обаче в очакванията си за финансовото си състояние през тази година, много повече хора у нас са оптимисти (44%) спрямо средно 30% в останалите европейски държави, включени в проучването.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
3 коментара
Ганьо

Ганьо

15.02.2023 | 20:51

Бързия кредит и като бързата любов.Кратко удоволствие и дълго плащаш

Отговори
9 0
Хм…

Хм…

15.02.2023 | 18:14

Не го правете. Влизате в спирала, от която трудно се излиза.

Отговори
6 0
Лош

Лош

15.02.2023 | 17:28

Ниското заплащане докара повечето от нас дотам.Високите заплати не усещат толкова силно инфлацията.А ние на които ни се плаща "на час по лъжичка" сме на ръба.

Отговори
12 0

Анкета

Кои партии и коалиции може да сформират правителство след вота на 2 април?