49

Няма пълно щастие: Бензинът и метанът поевтиняват, какво се случва с дизела?

Цените на бензина и метана в България намаляват. Не и на дизела. За съжаление, тенденциите може да се окажат временни или краткосрочни основно заради твърде бързата промяна на глобалните пазари в резултат както на политически решения, така и на такива, насочени към минимизиране на рисковете от дефицит и прекъсване на доставките.

Бензин А 95 за последния месец е поевтинял с 0,17 лв. (17 ст.) за литър или с 5,43% или от 3,13 лв. на 8 септември до 2,96 лв. на 8 октомври. Спадът за последните три месеца е с 0,45 лв. за литър (13,20%), сочат данните на Fuelo.bg. И все пак спрямо миналата година поскъпването остава сериозно - с 28,14% или с 0,65 лв. за литър. Добрата новина е, че засега се запазва тенденцията за поевтиняване. Тя обаче може да се окаже временна.

По-различна от два дни е ситуацията при дизеловото гориво. Засега все още се отчита понижение през последната седмица с 0,12 лв. за литър или с 3,56% - ако на 8 септември дизелът е струвал 3,37 лв. за литър, то на 8 октомври струва 3,25 лв. За последните три месеца дизелът е загубил 0,31 лв. за литър от стойността си (минус 8,71%). Спрямо година по-рано обаче поскъпването остава много високо - с 39,48% или с 0,92 лв. за литър. Освен това от 6 октомври цените на дизела отново започнаха да се връщат към ръст. Засега повишението е символично - само с една стотинка, но тук поне ясно се очертава тенденцията за поскъпване.

Стойността на пропан-бутана остава непроменена през последната седмица и се задържа на нивото от 1,13 лв. за литър. За последния месец обаче и при него има поевтиняване - с 0,08 лв. за литър или от 1,21 лв. за литър или . Освен това пропан-бутанът остава по-евтин и от стойността, отчетена през същия период на миналата година, когато е струвал 1,23 лв. за литър. Естествено е при това положение и отчитането на тенденцията за застой.

Промяна се наблюдава, и то сериозна при метана, който доскоро стигаше почти 6 лв. за кг. Само за последната седмица той е загубил 0,68 лв. за кг от стойността си (минус 11,45%). Така, ако на 8 септември килограм метан се е продавал за 5,94 лв., то на 8 октомври вече струва 5,25 лв. Метанът мина като цяло през най-значителното поскъпване, като за последните три месеца то все още остава много високо - 46,11% или 1,66 лв. за кг. В годишно изражение увеличението все още държи рекорда от 138,01% - с 3,05 лв. за кг или ако на 8 октомври миналата година метанът е струвал едва 2,21 лв. за кг, то на същата дата, но през настоящата 2022 г. килограм от това гориво вече е на цена от 5,26 лв. Засега и тук очакването е за поевтиняване.

Тенденциите за поевтиняване при бензина засега остават, но промяната на световните пазари особено след решението на ОПЕК+ да намали добива на петрол с 2 млн. барелът на ден може скоро да се почувства и на пазара на дребно. Това в допълнение на влизането на ембаргото върху внос на руски петрол от 5 декември и на нефтопродуктите от 5 февруари 2023 г. Междувременно трябва да се направи и разлика между основанието за тези две решения - едното е насочено срещу набирането на приходи от Русия за финансиране на военните действия в Украйна, а другото цели предпазване от дефицит и прекъсване на доставките.

Достатъчно от световните банкови институции се оказаха подготвени за сценария на ОПЕК+ и почти веднага прогнозите им получиха публичност. Така Morgan Stanley изрази очакване за затягане на пазара и по-бързо достигане на сорт Brent на нивото от 100 долара за барел. Банката покачи с 5 долара за Brent и за първите три месеца на следващата година - до 100 долара за барел. Goldman Sachs сложи 10 долара отгоре, но също до 100 долара за барел за четвъртото тримесечие на тази година. UBS Group AG също прогнозира затягане на пазара и цена на Brent дори малко над 100 долара за барел през следващите тримесечия. ING Group не скри опасенията си за дефицит на пазара през следващата година и вероятност настоящата прогноза от 97 долара за барел да бъде променена към повишение. Други анализатори също застават зад очакването, че Brent ще се установи на ниво от 100 долара за барел.

По-умерени са очакванията на експертите от Bloomberg Intelligence, според които агресивното намаляване на добива на петрол от страна на ОПЕК+ с 2 млн. барела на ден, планирано от следващия месец е насочено към установяване на минимално ниво на петрола сорт Brent на около 90 долара за барел, пише 3е-news.net.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
3 коментара
dimitar

dimitar

09.10.2022 | 17:38

Бързо и сериозно предложение за кредит Ние сме международна финансова институция, специализирана в международни споразумения за заеми. Предлагаме услуги от 5 000 евро до 2 000 000 евро. нетният лихвен процент е 2% на година за контакт по имейл: [email protected]

Отговори
0 7
Дизелът да го вдигнат двойно!

Дизелът да го вдигнат двойно!

09.10.2022 | 15:28

Дано отучат българина от германските таралясници на половин милион километра.

Отговори
5 11
Това до оня нагляр,дето все разправя че щял да чака намалени цени на

Това до оня нагляр,дето все разправя че щял да чака намалени цени на

09.10.2022 | 14:15

На гориво,щом като е спечелил Бойко.Е,поевтиняха,тъ’пако,няма ги любимите ти ПП-комисионери,дето лапат по левче на литър от горивото на крайния потребител,30%в офшорките им.Поевтиняха,паднаха цените,все още без изобщо никакво правителство,държавата не работи,но..мега-крадците не управляват,така че..млъквай ся,трол!

Отговори
17 8

Анкета

Ще успее ли новият парламент да излъчи правителство?