49

Няма оправия: Ще плащаме новите тарифи на мобилните оператори ОБЗОР

Властта няма механизми, с които да спре индексацията в цените на мобилните оператори. Това се разбра на откритото заседание на Комисията за защита на потребителите /КЗП/, инициирано специално по казуса. До някакво решение така и не се стигна.

Според представителя на омбудсмана  Нина Бояджиева, увеличението се базира на неравноправна клауза. А Емил Алексиев от министерството на икономиката обърна внимание, че както има инфлация, така може да се случи да има и дефлация. И в такъв случай "клаузата на договора на мобилен оператор следва да предвижда и възможност за понижаване на цената." Председателят на Комисията за регулиране на съобщенията Иван Димитров пък отново се застрахова, че КРС има отношение към регулиране на цените на едро, а не към ценовата политика на трите мобилни оператора.

Дали клаузата за индексация, заложена в общите условия на телекомите, може да се оспорва в съда също не стана ясно. Участници в срещата обаче призоваха КЗП да  задейства съдебна процедура чрез колективен иск за обявяване на клаузата за неравноправна. Аргумент в тази посока е, че ако искът бъде заведен от страна на потребителски организации или отделни хора,  това ще отнеме между 3 и 5 години по съдилищата. А ако процедурата се инициира от КЗК, то това скъсява значително сроковете.

Припомняме, че телекомите вкараха в действие клаузата за индексация за първи път през 2022 година, когато поискаха корекция в цените общо за две години назад – 2020 и 2021 г. Тогавашният председател на Комисия за защита на потребителите Димитър Маргаритов настоя, че имат право да индексират, но само за една година, защото "така е записано в общите им условия". Клаузата не е атакувана като неправомерна, обобщава Габриела Руменова от потребителската организация „Ние, потребителите“. Следващата година също не се прави нищо по проблема. Миналата година председател на КЗП Стоил Алипиев заяви, че щом клаузата я има в общите условия и потребителят ги е подписал, ще плаща. КЗП ще следи само дали правилно се прилага индексацията - т.е. дали коректно е изчислено неправомерното увеличение. 

= Без полезен ход =

В казуса с индексацията на цените от страна на мобилните оператори потребителите почти нямат полезен ход, без ефективната намеса на отговорните институции, смята Габриела Руменова.

Шанс да намерят евентуално по-изгодно предложение при някой от другите два телекома имат само тези, които са с безсрочни договори или предстои срочният им договор да изтече съвсем скоро. В противен случай, при предсрочно прекратяване на срочен договор, дори на основание индексацията на цените, клиентът ще дължи до три стандартни месечни такси. Ако пък е закупил крайно устройство при сключването на договора – и разликата между платената за него сума и редовната му му цена

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
18 коментара
Paco

Paco

06.02.2024 | 08:23

Сега да върнат парите дето ги субсидира правителството по време на ковида но мълчат за тези пари.

Отговори
15 0
skk

skk

06.02.2024 | 01:35

Защо подписвате 2г договори? До колкото си спомням има 1 г. Също така има предплатени услуги, цените са почти като на договор.

Отговори
4 10
Интелигентен

Интелигентен

05.02.2024 | 22:55

И трите мобилни оператори се управляват мнооооооГо тъпо. Прекалено много служители/ персонал из / в офисите им. Вместо по 3 - 4( отколкото има нужда), навсякъде има по 8-9-10 млади служители, шляещи се и скучаещи айлази, и предполагам, че са с тлъсти заплати( за специалността -- .......някаква- никаква) синекурна - и получават може би по около 2000- 2500 лева. Ако искат операторите, да ИМ СТИГАТ ПАРИТЕ, да не индексират услугите си и да ТОРМОЗЯТ абонатите си,- ДА СИ СЪКРАТЯТ ПЕРСОНАЛА НАПОЛОВИНА. Защото тези разточителства за бездействащ и скучаещ персонал, ги плащат абонатите, които ги товарят и ОЩЕ и ОЩЕ с.........индексации.

Отговори
16 1
това е политика на

това е политика на

06.02.2024 | 08:06

Това е политика на компанията! В случая Частна! Имаш Консенсус изразен в Договора! И инфлацията е част от него. Което е справедливо ако е обективна! Проблема е във липсата на достатъчно вариации на абонаментни планове които да предложат възможност на потребителите да сключват договор или закупуват услуги в обем който е от техен интерес и според техните възможности! Което е въпрос който Държавата трябва да изисква от компаниите предлагащи различните видове услуги! Точно както се закупува всяко едно нещо! - Месо, сирене или други на грамаж! Ако е да речем телевизия, да има пакети с по 50 или 20 или 30 канала. които потребителя може да си позволи! В противен случай това е Дискриминация или Изнудване!

Отговори
9 1
младен

младен

05.02.2024 | 22:26

Сега по въпроса, и не само. Без телвфони да останем не можем! Ама поне да се откажете от телевизията на тия. До преди 4-5 месеца няма ТВ, т.в. канелна вкъщи, и като подписвах договора с А1 и се излъгах за 3лв. на месец повече да си пусна. Какво видях? Ами видях на 20мин съдържание 8-10мин реклама. Ай сиктир. Като мине договора и им тегля една майна. Така или иначе само тъпотии по ТВ-то

Отговори
20 0
Каквото повикало …

Каквото повикало …

05.02.2024 | 20:10

Който не е протестирал от година на сам няма право да се оплаква. Взимат ни тецовете, сега от мижавите субсидии на фермерите ще ги пренасочат за войната в Украйна. Ще платиме скъпи самолети и БТРи и да се надяваме да ни подмине световната война.

Отговори
25 3
4×4

4×4

05.02.2024 | 20:02

Не им пука за вас,ще плащате като грешници.Това не е нищо,мълчите си.Никой няма прости.

Отговори
17 1
Абе я

Абе я

05.02.2024 | 18:28

Двойни сметки българите имат пари щом за всичко си мълчат

Отговори
35 1
Иванов

Иванов

05.02.2024 | 18:16

Ами минавайте на ваучери и предплатени пакети да ги видим тогава може.оператори

Отговори
26 5
Спокоен

Спокоен

05.02.2024 | 18:35

Направили са го така гадовете, че ваучерът има срок на годност! Даже и да не говориш нищо, след определен период от време ваучерът и сумата в него ГОРЯТ! Това не е ли брутална КРАЖБА, нямаща нищо общо с пазарната икономика?

Отговори
48 1
Бай Тошо

Бай Тошо

05.02.2024 | 18:11

На времето същата тази власт,която сега е безсилна,ни каза има ли конкуренция цените ще падат! Оказа се,че единият от конкурентите като пръдне другите се насират. И все народа ги забърсва със своите парички. До кога ли ще търпи?

Отговори
43 0
Хаха

Хаха

05.02.2024 | 18:07

Както имало инфлация и вдигали тарифата Така можело да има дефлация и да я намалят Мечти.инфлация има постоянно поддържана от лакоми монополисти А случайно има дефлация с колко ще свалят цените? Вдигат с десет процента после намаляват с два процента и се бият в гърдите че намалили цената Кво стана с хляба ,кашкавала ,горивата Надуха ги че суровините били скъпи а като поевтиняха суровините цените същите или малко масло Само дето които поевтиня и то щот пак го бяха надули нарочно

Отговори
42 0

Анкета

Как оценявате възнагражденията от близо 3000 лева, които ще получават общинските съветници в Пловдив?