71

Няма мърдане: По-високите цени на мобилните оператори са законни

Увеличението на цените на мобилните оператори от февруари е законно. Това е становището на Комисията за регулиране на съобщенията (КРС), а Комисията за защита на потребителите (КЗП) не може да влияе върху ценообразуването на услугата. Това се разбра по време на изслушване в парламентарната Комисия по икономическа политика и иновации по повод повишението на цените на двата мобилни оператора "Виваком" и "Йетел България" заради инфлацията. Третият – "А1 България", все още не е обявил решението си за индексация. 

"Щом индексацията на цените на мобилните услуги е в общите условия на договора, потребителят няма право да прекратява договора без неустойки", каза Мария Бончева, директор на дирекция в КРС пред депутатите. Тя посочи, че тази практика на Европейския съд и на ЕК се потвърждава в 13 държави на ЕС.

"В индивидуалните договори и на "Виваком",  и на "Йетел - България" има клауза за индексация спрямо инфлацията и потребителят се е е съгласил с нея. Щом операторът е вдигнал цените според инфлацията, увеличението не е незаконно", обясни Бончева. Тя посочи, че неустойките обикновено са три месечни сметки, но ако договорът е безсрочен, той може да бъде прекратен с едномесечно предизвестие.

"В Общите условия на договорите няма клауза за отказ от услугата без неустойка", каза омбудсмана Диана Ковачева. Според нея "крайно несправедливо“ е цените на мобилните услуги да се вдигат за сметка на хората, защото операторите са получавали компенсации от държавата за високите цени на електроенергията през миналата година.

В крайна сметка, от "Виваком" са решили хората с увреждания да са без индексация на месечния абонамент, но в "Йетел" няма подобно решение, посочи Ковачева.

Председателят на Комисията за защита на потребителите Стоил Алипиев е категоричен, че комисията не може да влияе върху ценообразуването. КЗП само контролира неравноправни клаузи и се произнася за нелоялни търговски практики, посочи той.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
4 коментара
Анонимен

Анонимен

31.01.2023 | 01:17

Мамица... им ненаядна да се затрият дано тия шиба.. мобилни оператори! Егати скапаната държава, ехоо Народни представители направете нещо за обикновените хора срещу мафията на мобилните оператори тези мошеници и боклуци!

Отговори
1 0
Лош

Лош

26.01.2023 | 16:25

В България всичко престъпно е законно.

Отговори
23 0
656

656

26.01.2023 | 16:42

Особенно ако собствениците са евроатлантици

Отговори
11 9
Ъхъ

Ъхъ

26.01.2023 | 17:42

Тя вътъбъ е толкова евроатлантическа....

Отговори
7 0

Анкета

Кои партии и коалиции може да сформират правителство след вота на 2 април?