2374

Няма ги Маша, Олена и Ханс: Руснаците отидоха в Турция, германците се стопиха

"Няма ги Маша от Русия, Олена от Украйна и Ханс от Германия" - така условно описа липсите на туристи хотелиер от Слънчев бряг. И шеговито добави: "Тук е обаче Иван от Добрич и фамилията на БГ емигрант, които идват от Меминген".  

Че руснаците ги няма по нашето море, е ясно. Повечето отидоха на море в Турция. Ердоган и правителството му започнаха да ги ухажват още с възникването на конфликта между Русия и Украйна. "Търсенето от руснаците на туристически пакети за почивка в Турция далеч надвишава предлагането", заяви руската Асоциация на туроператорите (АТОР) още в началото на юни месец.

Руснаците определено липсват на нашите ресторантьори и хотелиери, въпреки че голяма част от тях имат и собствен имот по Черноморието. Те обаче в последните години не са се считали за структуроопределяща група. Според НСИ през 2021 година у нас са влезли малко над 100 хиляди руснаци.

Туристи от Украйна, очаквано, също няма. През 2019 година тя заемаше 6-о място по брой гости, посетили дестинация България. За първото полугодие на 2020-а Украйна успя да се нареди на трето място, веднага след Румъния и Полша. Това е справка от архива на бившия министър на туризма Стела Балтова. През 2021 година украинските туристи са били малко под 200 000 души. Една години по-късно вече нямаме туристи от Украйна, а бежанци. В графата „тотал щета“ влизат и гостите от Беларус и Молдова. Обобщена справка за чуждите туристи по нашето море няма, но видимо се забелязва, че и румънците все по-често минават транзит през България и отпрашват за Гърция. Лани обаче те надминаха половин милион.

Къде обаче изчезнаха германците?

"Германия беше най-големият и стабилен пазар за Черноморието ни преди пандемията, като гостите започваха да пристигат от май и продължаваха да идват до края на септември. Преди тях се нареждаше само румънският пазар, който обаче е основно съсредоточен по Северното Черноморие. През 2018 г. сме посрещнали рекордните 848 000 германски туристи, а през 2019 г. - 761 000, показват данните на Министерството на туризма. През миналата година са пристигнали едва 288 000 гости. До момента през този сезон са дошли около 200 000." Това пък е справка от настоящия служебен министър на туризма Илин Димитров. Тоест и германците са се стопили. В интерес на истината, ранните записвания вървяха много добре и буквално замръзнаха в момента, в който Русия обяви война на Украйна. А никой не иска да е на 300-400 километра от военни действия. Така първоначалните очаквания на туристическия бранш през март бяха, че отново ще се разчита на нашенци да спасяват сезона. 

Министърът: Работим за удължаване на сезона

За удължаване на летния сезон работи служебният министър на туризма д-р Илин Димитров. Това стана ясно от брифинга му в Албена, който той даде, докато е на двудневно посещение по Българското Черноморие. "Има възможност за удължаване на сезона, тъй като очакваме септември да е малко по-слаб на вътрешен пазар и на съседни пазари. По това също ще работим активно.

Стартираме мащабна рекламна кампания. Надявам се тя да има нужния ефект, тъй като сме средата на август", каза още министърът. Той уточни, че кампанията е обезпечена финансово. По думите му, ще се рекламираме на вътрешен пазар и на съседни, които емитират най-много туристи към нас. 

Д-р Димитров призова българите да посетят Черноморието на България. Д-р Димитров коментира и подготовката за зимния сезон, като отчете, че той е ключов. "Зимният сезон ни е приоритет. Тук отново ще работим с близки пазари и категорично ще работим в две направления: сигурност и предвидимост. Трябва бизнесът да знае какво следва", обясни служебният министър. 

 

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
4 коментара
Няма ги Маша и Олена, а бяха Айше и Мюмюн

Няма ги Маша и Олена, а бяха Айше и Мюмюн

13.08.2022 | 15:15

Бях на морето за един ден, имаше само цигани!

Отговори
6 0
Анализатор

Анализатор

13.08.2022 | 13:38

След като изпъдихте българите заради кирливите руснаци,сега ще духате супата!

Отговори
7 4
султан Ердоган

султан Ердоган

13.08.2022 | 15:14

Евала на булгаристанските джендъри и соросояди за руските туристи, за благодарското искате ли и по рязан отзад салам?

Отговори
3 3
Пешо

Пешо

13.08.2022 | 18:05

Руският салам ти виси отзад, сволоч!

Отговори
3 3

Анкета

Каква коалиция има най-голям шанс да спечели изборите на 2 октомври?