Следвайте ни

Ново поскъпване на тока, бизнесът е в шок

viber icon

250 ВЕЦ-а в страната трябва да спрат принудително работа. Това обаче ще доведе до още по-голямо поскъпване на електроенегията и заплаха за националната сигурност. За проблема алармираха от асоциация „Хидроенергия”, а причината са изменения в регулаторния режим, направени в последните дни на предходния кабинет.

Последните промени, въведени чрез новата Наредба за използване на повърхностните води, задължават всички ВЕЦ да представят документ за учредено право на строеж за водовземните съоръжения в речното корито, ако искат да им бъде продължено разрешителното за водоползване, без което те не могат да работят. Такъв документ не е изискван при приложимия до сега режим за строеж на ВЕЦ и не може да бъде получен от ползвателя при вече пуснат обект в експлоатация.  Това окончателно блокира работата на сектора, защото съгласно настоящото българско законодателство не е възможно учредяване на право на строеж за вече построено съоръжение.

Държавните ВЕЦ в България също не могат да представят документи за учредени права на строеж за построените преди десетилетия съоръжения в речните корита. Липсата на ясна нормативна рамка пряко застрашава и всички останали водоползватели в България – ВиК дружества, Напоителни системи и индустриални предприятия, алармират от асоциацията.

Представителите на работодателските организации – Асоциация на индустриалния капитал, Българска стопанска камара и Българската търговско-промишлена палата, които са основните потърпевши от резкия скок на цените на тока, категорично  настояват за бърза отмяна на спорните текстове и осигуряване на нормална среда за работа на ВЕЦ в България.

 

Още от категорията

Виж всички

Коментари (6)

Запознат

Запознат

25.06.2021 | 20:04

Аз ли не виждам репортерът, който е написал статиата или цитиран източник? Моля не пишете глупости.

Отговори
0 0
Аз ли

Аз ли

25.06.2021 | 19:59

не виждам кой е автора на статията или не виждам цитиране на източник? Моля, не говорете глупости.

Отговори
1 0
До редакцията

До редакцията

25.06.2021 | 04:35

Настоящият шеф на НЕК - ВЕЦ Пловдив има 3 ВЕЦа, ама си траете и го закриляте. Конфликт на интерес НЯМА ли?

Отговори
3 2
Нагласистики

Нагласистики

24.06.2021 | 23:00

Всички мотиви са изсмукани от пръстите! Цените се вдигат, за да напълнят гърлата на алчните чорбаджии. Временно! След 6 месеца - пак! Нали ще вдигнат заплати и пенсии, та да балансират. Когато са "строили" новите юзинки, КОЙ им е гарантирал неприкъсната работа и изкупуване на енергията? Абе с една дума ш ибана държава.

Отговори
8 0
Баджо

Баджо

24.06.2021 | 22:16

За никого не е тайна, че 90 % от ВЕЦ-овете са собственост и хранилка на бивши и настоящи депутати/министри. Нормално е да почнат да вият като ранени вълци, след като са НЕЗАКОННИ и нямат право за строеж. Аз ако си построя къща без право на строеж какво ще ми направят държавните власти - ще ми съборят къщата естествено и ще ми теглят солени глоби. Та, #КОЙ допуста да се строи главоломно незаконни ВЕЦ-ове в реките ни - ГЕРБ?

Отговори
4 1
Теменужка  да  каже

Теменужка да каже

24.06.2021 | 23:31

Как така каруцата е впрегната пред коня? Решение има- Национализация, узаконяване и нова приватизация.

Отговори
6 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какво ще се случи в България след изборите на 11 юли?