46
Следвайте ни

Ново данъчно облекчение: Касова бележка от майстор сваля налога с до 200 лв.

viber icon

Тази година ще е първата, в която ще се получат данъчни облекчения и физическите лица, които са направили подобрения и ремонт на жилище. Признават се разходи до 2000 лева, те намаляват данъчната основа и съответно свалят налога с до 200 лева. Важно уточнение е, че данъчната основа се сваля само от платените разходи за труд от майстори, но не и от разходите за покупката на строителни материали. 

Има няколко условия, които трябва да бъдат спазени: недвижимият жилищен имот да е на територията на България и физическото лице да е негов собственик или съсобственик. 

И най-важното - физическото лице притежава и пази документ за платения труд във връзка с извършването на подобренията и/или ремонта. Това означава касов бон, фактура, разписка и др. Абсолютно изключено е обаче ваш братовчед, който е майстор, да ви помогне да спестите от налози. Лицето, което ползва облекчението, не трябва да е свързано с лицето, което предоставя услугата, подчертават от НАП.

Когато недвижимият жилищен имот е собственост на повече от едно физическо лице, облекчението може да се ползва от всеки съсобственик, при условие че общият размер на облекчението, ползван от всички съсобственици, за имота не превишава максималния размер от 2000 лв.

Когато в нарушение е ползван по-голям общ размер на данъчното облекчение за данъчна година, всяко от лицата, ползвали облекчението, дължи частта от данъка, съответстваща на размера на ползваното облекчение.

Облекчението не може да се ползва за доходите от стопанска дейност като едноличен търговец.

Вяра Порязова

Вяра Порязова

Журналист - екип "Бизнес"

Вяра Порязова е завършила „Макроикономика” в ПУ. Има 2-годишна специализация по „Икономическа и политическа журналистика” към ФИСН в ПУ и курс към „Европейски стандарти в медиите”.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (3)

Ива

Ива

15.11.2021 | 18:42

Не касова бележка, а фактура трябва да имате от майстора, за да ползвате облекчението. Авторката на публикацията да не заблуждава хората!!!

Отговори
3 1
Бай Тошо

Бай Тошо

15.11.2021 | 18:05

Да, сега трябва да намерите майстор, който издава касови бележки от сивия сектор на строителството, тия са все пиянки, бивши спортисти, самоуки и всякакви, учили-недоучили, но не и за строители!

Отговори
5 0
Бат Митко

Бат Митко

15.11.2021 | 16:30

Касова бележка от майстор!!! Жив да не бях! Объркали сте държавата!

Отговори
9 1

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какво правителство ще управлява България след изборите на 14 ноември?