Следвайте ни

Голям жест! Бизнесът дава 20 дни допълнителен отпуск

viber icon

Бизнесът е одобрил предложението на синдикатите да има допълнителен 20-дневен годишен отпуск за 2020 г. за родители, които са изчерпали отпуската си и имат дете до 14 г. Това обяви президентът на КНСБ Пламен Димитров пред bTV след края на онлайн заседанието на Съвета за тристранно сътрудничество.

Според анкета на БСК задържането на персонала е най-трудно за бизнеса в условия на криза
"За отпуската чакаме финансовият министър да каже "да", социалният министър е съгласен", допълни Димитров.

По 2/3 от обсъжданите мерки за ограничаване на икономическите последици от COVID-19 е постигнато съгласие между държавата, бизнеса и синдикатите, каза още Димитров.

Президентът на КНСБ се спря и на компенсациите за непреки разходи на въглеродните емисии като неотложна мярка за подпомагане на индустрията в условията на криза.

"Тези 30 млн. лв., които ги чакаме да влязат на второ четене в парламента, законопроектът увисна във въздуха, защото нямаше съгласие от управляващата партия - остана на трупчета. Сега се дава съгласие от Министерството на икономиката и Министерството на околната среда и водите", уточни Димитров.

По още една важна тема е постигнато съгласие между синдикати и бизнес - минималното обезщетение за безработица. Управлението обаче все още не са дали зелена светлина. Очаква се в края на май да има позиция и на Министерството на финансите.

"Ние се разбрахме да търсим приложение на общия принцип - бизнесът не е много склонен да отидем на 17 лева директно от сегашните 9 лева на ден. Това е нашето предложение или 60% от сегашната минимална заплата. Бизнесът е съгласен на 60%", каза президентът на КНСБ.

По думите му, ако предложението влезе в сила, няма да има максимално и минимално обезщетение за безработица, а спрямо осигурителния си доход всеки служител да получава 60% от сумата за обезщетение.

Обсъждан е и вариант за сектор "Туризъм" да има по-голяма финансова подкрепа по схемата 60 на 40.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (4)

Аааа

Аааа

13.05.2020 | 06:42

А при какви условия ще могат да се използват а шефа,на фирмата ако не иска да се занимава Какво се случва????Много неясноти.

Отговори
0 0
Виолета

Виолета

12.05.2020 | 12:18

На майките трябва да се даде допълнителен отпуск, най-важна е грижата за децата. Но не съм съгласна толкова много отстъпки да се правят на туризма, айде стига сте се грижили за хотелите на мутрите.

Отговори
8 2
Ивайло

Ивайло

12.05.2020 | 10:04

От 4 месеца се занимавам с един сайт който изглеждаше съмнителен, реших да пробвам тъй като не ми коства нищо. Миналата седмица изкарах 1287лв. След таксите и т. н. Доволен съм тъй като не губиш нищо. https://freebitco.in/?r=34541387

Отговори
2 4
Losh chovek

Losh chovek

12.05.2020 | 09:42

E da de dai drugite kato imat po-golqmi ili nqmat da rabotqt samo zashtoto vidish li te trqbvalo da si pochinat.Nali za tova beshe karantinata da ai sedim vkashti i decata ne sa bili na uchilishte ili gradina taka che sa si navaksali

Отговори
4 3

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Остана ли ви отпуск за ваканция през лятото?