3906

Новите такси за товарните жп превози сблъскаха бизнеса и НКЖИ

Новите такси за товарните жп превози, които влязоха в сила от 1 ноември, предизвикаха сблъсък между бизнеса и Национална компания „Железопътна инфраструктура“ /НКЖИ/. От Асоциацията на предприятията в железопътния транспорт обвиниха НКЖИ, че “за пореден път увеличава таксите за достъп до инфраструктурата - драстично, необосновано, дискриминационно и абсолютно „на тъмно“.

„От години алармираме Министерството на транспорта,  Изпълнителна агенция “Железопътна администрация“ и  НКЖИ за това, че моделът за формиране на таксите не отговаря на задължителните изисквания, които са въведени в единното железопътно пространство в ЕС. Тези правила изискват таксите да се формират на база преки разходи на НКЖИ, т.е. тези които зависят от експлоатацията на релсовия път. Продължава порочната практика на НКЖИ да формира таксите на база на постоянните си разходи, което изрично е забранено от законодателството“, обясни Пенко Несторов, председател на Асоциацията на предприятията в железопътния транспорт.

Той уточни, че в Регламент 2015/909 изрично са посочени кои разходи са преки и кои не.  „Така НКЖИ получава такси, които имат многократно завишена стойност от действителните, които трябва да се плащат, допълни Несторов и даде следния пример: за влак, който е 1000 тона за трасето от Драгоман до Капъкуле се заплащат такси в размер на 8 евро за километър. За сравнение в Германия за влак от 4 000 тона (четири пъти по-голям влак) се заплаща 3 евро на километър. „Ние плащаме 12 пъти повече от превозвачите в Германия. Но не наблюдаваме да се инвестира 12 пъти повече в железопътната инфраструктура“, поясни Несторов. Той е категоричен, че този подход на определяне на таксите дискриминира българските превозвачи и ги прави неконкурентни на пазара, а това ще доведе до фалити. 

Във връзка с изявлението на Асоциацията на предприятията в железопътния транспорт, министърът на транспорта и съобщенията Георги Гвоздейков спешно свика брифинг с ръководството на НКЖИ, на който обяви, че в резултат на променените тарифи, които не са обновявани 15 години, над 4,4 милиона лева ще бъдат спестени от товарните жп превозвачи през следващата година. Той обясни, че са увеличени цените на няколко допълнителни услуги за експресни товарни жп превози, които се заявяват до 48 часа преди желания начален час на тръгване на влака.

„От началото на следващата година инфраструктурната такса за ползване на жп мрежата ще бъде намалена с 32%, а таксата за неизползван капацитет ще се намали с 16%. Като отчетем всички тези промени разчетите показват, че кумулативно бизнесът ще спести средства, а няма да е на загуба“, акцентира Гвоздейков.

Генералният директор на Национална компания „Железопътна инфраструктура“ Мария Генова подчерта, че услугите, за които е въведено увеличението, не са задължителни, а по-скоро са в полза на бизнеса и на превозвачите. „Тези услуги дават възможност на бизнеса да удовлетвори максимално бързо своите клиенти и товародатели, като заяви експресна промяна в графика за пътуване“, уточни Генова.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Кои са най-важните проекти за Пловдив?