49

Новият завод за е-байкове край Пловдив получи сертификат клас А

Сертификат за инвестиция клас А получи българо-австрийското дружество „Пиерер & Макском Мобилити“ ООД. Той е за инвестиционния им проект „Производствена и складова база за двуколесни превозни средства“ край с. Бенковски, община "Марица".

Както "Марица" писа, договорът между двете компании бе подписан в края на миналата година в присъствието на министъра на иновациите и растежа Даниел Лорер, който преди дни връчи сертификата. От името на компанията сертификатът прие Михаил Георгиев - ръководител проекти в "Макском". На церемонията присъстваха още новият изпълнителен директор на Българската агенция за инвестиции Богдан Богданов и инж. Пламен Панчев, основател на „Тракия икономическа зона“, където ще се разположи новият завод.

Инвестиционният проект на "Макском" и PIERER E-Bikes Gmbh, Австрия предвижда създаване на ново предприятие, съседно на сегашния завод за велосипеди. Неговите производствени, складови и административни сгради ще се разположат на обща площ от около 131 000 кв.м. Размерът на инвестицията възлиза на 85 млн. лв.

По план там ще се произвеждат минимум 300 000 броя електрически велосипеди годишно. За целта ще бъдат разкрити 1000 нови работни места. Предвидено е е-байковете да се реализират изцяло чрез износ за Германия, Австрия, Нидерландия, Люксембург, Швейцария, под търговските марки Raymond, GASGAS, Husqvarna. 

Новият завод ще е част от иновативния проект на "Тракия икономическа зона" - въглероднонеутрални индустриални паркове.

Министър Лорер посочи, че с тази инвестиция България ще излезе сред челните  места в Европа по производство на електрически велосипеди. Държавата подкрепя експортно ориентирани производства, а велосипедната индустрия е сред най-силните износители от страната, и допълни, че българският експорт достига месечен рекорд през март. „Стойността на изнесените в чужбина български стоки превишава 8 млрд. лв. само за този месец, което означава, че българските компании успяват да изнасят повече и на по-високи цени към международните пазари“, подчерта министърът на иновациите и растежа.

По думите му, с този проект за последните два месеца издадените сертификати по Закона за насърчаване на инвестициите стават пет. 3 проекта са от клас А и 2 проекта от клас Б, единият от които за млекопреработвателно предприятие в община Първомай. Общата стойност на планираните инвестиции е 115,43 млн. лв., като се предвижда създаването на общо 1170 нови работни места. Четири от проектите се осъществяват извън столицата, в това число два в общини с безработица над средната за страната.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Кой е най-добрият изход от политическата криза у нас?