71

Нови заплати у нас! Възможни ли са, коментират експерти

Международната трудова организация въведе нещо, което се казва заплата за издръжка. Това ще доведе до нова голяма дискусия, тъй като така се променя концепцията за работна заплата. Вече заплатата трябва да е такава, че човек да може да посрещне основните си разходи за достоен живот. 

Това коментира пред Нова нюз бившият социален министър Христина Христова. 

Според нея у нас трудно ще се постигне заплата за издръжка. И напомни, че на Запад хората често работят на повече от едно място, за да си осигурят достатъчен доход.

 
Никой не е казал, че хората трябва да работят още толкова, но може да се работи четири часа, или два допълнително, посочи тя. 

Добре са си свършили работата КНСБ като пресметнаха каква е сумата за издръжка на един човек. Тази сума дава вного материал за размисъл особено във връзка с влизането ни в еврозоната.

Защото ако се проследят внимателно числата виждаме, че като влезем в еврозоната тези разлики, които имаме като доходи в сравнение с останалата Европа, много по-драстично ще се усетят от хората и населението ще бъде много по-чувствително, коментира проф. Гарабет Минасян.

Въпросът е какво ще стане след това. Още повече че като се погледне ръста на разходите за труд в бизнеса при нас те растат много бързо в сравнение с европейското равнище. Така е, защото разходите за заплати растат, а производствеността остава малка.

Тук има връзка и с инвестициите, които се правят. Причината е, че за да расте производителността, е необходима по-голяма инвестиционна активност, която у нас се подтиска, коментира той.

Политическата нестабилност влияе върху инвестиционната активност и то на 100%. Инвеститорите виждат, че у нас положението е неблагоприятно и те се въздържат да инвестират, посочи той.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване са приложени.

Публикувай
6 коментара
Анонимен

Анонимен

25.04.2024 | 14:19

А хората, които нямат право да работят на друго място ? Аз съм държавен служител с много задължения , а пък обидно ниска заплата и зависиш от благоразположението на шефа.... и в същото време нямам право да работя на др.място

Отговори
0 0
стан

стан

23.04.2024 | 14:29

Няма страна в Западна Европа, в която да се работи повече часове, отколкото в България! Както и няма страна, с по-малка отпуска от нашата! Тук 34 години държавата се грижи само за "бизнеса" и орязва права на работниците.

Отговори
9 0
Минаващ

Минаващ

23.04.2024 | 14:16

Ако изчезнат Боко и шиши са възможни, иначе не.

Отговори
5 0
Айше

Айше

23.04.2024 | 13:10

Шорош ми дава достатъчно и сам добре

Отговори
2 1
Джаред

Джаред

23.04.2024 | 13:07

Социалната министърка, която е високо платена държавна работничка, съветва хората да работят още 4 часа допълнително, за да си осигурят по-висок доход. Това е висша форма на наглост. Направо да ни слагат веригите. То поне в древността е имало варианти да си откупиш свободата.

Отговори
14 0
Мамма миа!

Мамма миа!

23.04.2024 | 13:00

Тоз ерменец дето нищо не работи,тръгнал да ми обяснява на мене втора работа да си търсим! Лелеееее ако те треснем веднъж над голимио клюн,ке те проснем на врат!

Отговори
12 0

Анкета

Решихте ли за кого да гласувате на 9 юни?