Следвайте ни

Нови такси удрят евтиния шопинг от 1 юли

Между 4 и 24 лева дължим на оператора за митническо представителство

viber icon

От 1 юли дори и най-евтините пратки от т.нар. трети страни /извън Евросъюза/ ще се облагат с ДДС, което ще ги оскъпи. В някои случаи с близо 4 лева, а в други - с 24 лева. Това означава, че онлайн пазаруването от любими на българите сайтове като "Алиекспрес" например, вече няма да е толкова изгодно. Същото важи и за доставки от Англия, тъй като страната вече не е в ЕС. Досега от данъчно облагане бяха освободени покупки на стойност до 30 лева, сега вече това ограничение пада. Промяната се налага заради редактирания в края на 2020 г. Закон за добавената стойност.

Оскъпяването обаче не е единственият проблем. За да отговори на законодателството, българският купувач има няколко вариант. Първо - да провери дали продавачът - онлайн магазин от чужбина, е регистриран в системата IOSS. В този случай данъкът влиза в цената на стоката. Ако продавачът не е регистриран по IOSS, купувачът ще трябва да плати ДДС и такса за митническото оформяне, начислявани в момента на внос на стоките в ЕС.

Вторият вариант е ДДС-то да се плаща от куриера или пощенския оператор и ежемесечно да се вкарва в хазната. Това важи за стоки със стойност, ненадвишаваща равностойността на 150 евро.

"Български пощи" вече е готова  с нов ценоразпис.  Държавният оператор ще извърши всички митнически формалности към Агенция "Митници" и ще заплати възникналите задължения за ДДС за стоките в пратката, а после ще представи сметката на клиента. Цената за услугата  е 3,90 лв., Посредническата такса и ДДС-то се заплащат от получателя в момента на вземане на пратката. 12 лева обаче ще струва цялостно митническо представителство, ако доставяните стоки подлежат на този режим. И двойно повече - 24 лева , ако трябва да се изготви стандартна митническа декларация.

Промените от средата на лятото не засягат изпращаните от чужбина подаръци, тоест стоки с нетърговски характер от физическо лице до физическо лице на стойност до левовата равностойност на 45 евро, уточняват от Пощите.

 

Без съседи и приятели

Kypиepcкaтa кoмпaния „Eкoнт“ пък въвeждa нoвa тaкca зa дocтaвкa нa пpaткa в cлyчaитe, кoгaтo пoлyчaтeлят нe e нa пocoчeния aдpec. Tя щe ce cъбиpa, aкo клиeнтът зaяви, чe нeгoв пpиятeл, poднинa, cъceд или пoзнaт щe взeмe пaкeтa вмecтo нeгo. Зa тoвa щe ce дoплaщaт дoпълнитeлнo 3.30 лв. c ДДC.

Вяра Порязова

Вяра Порязова

Журналист - екип "Бизнес"

Вяра Порязова е завършила „Макроикономика” в ПУ. Има 2-годишна специализация по „Икономическа и политическа журналистика” към ФИСН в ПУ и курс към „Европейски стандарти в медиите”.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (3)

Кожодери

Кожодери

16.06.2021 | 12:29

Долу ръцете от Али Експрес Кожодери.Който вдига таксите за свещи да ги даде.

Отговори
1 0
Стоичков

Стоичков

14.06.2021 | 10:49

Как пощата ще заплати дължимото ДДС,без да знае стойността на пратката,но иначе вече са изчислили стойността на услугата/3,90лв./.

Отговори
3 0
Батко

Батко

14.06.2021 | 09:36

Еконт само такси, като някоя банка сте станали. Не сте конкурентни вече на спиди и се чудите как да захлебите.

Отговори
5 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какво ще се случи в България след изборите на 11 юли?