46
Следвайте ни

Нови такси от догодина: Плащаме 20 ст. за кутия за храна и 5 ст. за чашката за кафе

viber icon

Пластмасовата чашка за кафе ще струва минимум 5 стотинки от догодина. Цената <210> ще фигурира в касовия бон за покупки на отделен ред. Минимум 20 стотинки пък ще броим за кутийките, в които получаваме храна за вкъщи или за офиса. Всяка година минималната цена ще расте и към 2027 г. чашата за кафе или сок ще се калкулират по 25 стотинки, а тарелките - по 40 ст. Това е записано в Наредба за намаляване на въздействието на определени пластмасови продукти върху околната среда, която беше приета от Министерски съвет в края на миналата седмица. Това са прословутите правила, по които трябва да се борим с употребата на неразградима пластмаса в бита, и които в Европа бяха въведени още през лятото.

Веднага след обнародване на наредбата в “Държавен вестник” влиза в сила забрана за продажба на пластмасови клечки за уши, прибори за хранене (вилици, ножове, лъжици), чинии, сламки, бъркалки за напитки, дръжки за балони и тънки пластмасови торбички с дебелина под 25 микрона. Но при наличие в магазините на такива стоки, те ще бъдат продавани до изчерпване на количествата.

Търговците, които предлагат напитки или готова храна в пластмасови чаши и кутии, ще трябва да поставят табели, които да информират клиентите за вредното въздействие на съдовете върху околната среда, както и възможните алтернативи за консумацията на напитките и храната.

Вяра Порязова

Вяра Порязова

Журналист - екип "Бизнес"

Вяра Порязова е завършила „Макроикономика” в ПУ. Има 2-годишна специализация по „Икономическа и политическа журналистика” към ФИСН в ПУ и курс към „Европейски стандарти в медиите”.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (3)

Пипи

Пипи

25.10.2021 | 22:58

Е как не е ясно къде отиват парите ? В джобовете на ,,богоизбраните,, разбира се !

Отговори
8 1
Ако

Ако

25.10.2021 | 22:43

А сега чашка е 10 ст. Кутийка си Е 20 ст. Тъй ил иначе.

Отговори
13 1
Екология

Екология

25.10.2021 | 20:32

То същото беше и със торбичките преди години, взехме да ги плащаме но не стана по чисто. Не се разбра като плащаме торбичките къде отиват парите, така ще стане и сега, трябва да са ясни правилата, плащаш чашка 5 стотинки примерно 1 стотинка отива за еди какво си .

Отговори
23 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какво правителство ще управлява България след изборите на 14 ноември?