Следвайте ни

Нови правила за плащане на ДДС

Изискват доказване на извършения превоз до страна от ЕС и ДДС номер на получателя

viber icon

Нови правила за плащане на ДДС при търговия със страни от ЕС както и по-строги мерки за отчитане на оборотите в страната ще бъдат въведени с предложените от Министерството на финансите данъчни промени, пише Труд.

При извършване на превоз от България до друга страна от ЕС ще трябва да бъдат представяни поне две доказателства, за да ползва износителят нулева ставка по ДДС.

Сред тези доказателства например може да бъдат фактура за превоза или товарителница; застраховка или банкови документи, доказващи плащането за превоза; документ от публичен орган, като например нотариус, с който се потвърждава пристигането на стоката в страната от ЕС; разписка от складодържател в страната от ЕС, която потвърждава съхраняването на стоките. Освен това, ако стоките са превозени от самия получател в страна от ЕС, българската фирма ще трябва да представи и декларация от него, за извършената сделка.

Всичко това се прави, защото една от схемите за укриване на ДДС е да се обяви, че стоките са изнесени от България за държава от ЕС, а в същото време се продават в страната без да се плащат данъци. Друга промяна за стопиране на тази схема, е въвеждане на изискване за наличие на ДДС номер на получателя в държавата от ЕС, където стоката пристига, като условие за прилагане на нулева ставка по ДДС от страна на българската фирма износител. Получателят в ЕС ще трябва да представи ДДС номера си на българската фирма, която пък ще го вписва във VIES декларацията, която подава в НАП.

С промените в закона ще бъде затворена една често използвана схема за неплащане на ДДС при търговия в страната. Често в курортите един и същи магазин се прехвърля на поредица от фирми, така че да не бъде достигнат оборот от 50 хил. лв. и да не плаща ДДС. Затова при извършване на еднородна дейност от две или повече фирми в един и същ обект в облагаемия оборот на всяка следваща фирма ще се включва оборотът на всички предишни за последните 12 месеца. Дейността се приема, че е еднородна, когато е налице значителна идентичност по отношение на две или повече от следните характеристики: предлаганите стоки или услуги, ползваните активи, персонала, търговската марка/името на обекта, доставчиците/клиентите.

Промени

По-строги правила при сделки с имоти

Затварят и две вратички за неплащане на ДДС при сделки с имоти. За доставка на стока ще се счита прехвърлянето на акции или дялове, които дават право на собственост върху имот или част от него. Целта е да се премахне честата практика за заобикаляне на закона, при която с прехвърляне на акции реално се прехвърля собствеността върху жилищни имоти, като по този начин се избягва плащането на ДДС.

При ремонт на сграда, ако са направени значителни изменения, които променят условията за ползването є, тя ще се счита за нова и при продажба ще се плаща ДДС. За нова ще се счита и част от сграда, ако чрез пристрояване или надстрояване бъде обособен самостоятелен обект, който може да бъде продаден отделно.
https://trud.bg

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще гласувате ли на извънредните парламентарни избори през юли?