4232

Нови правила от догодина: На етикета ще пише колко пъти може да пада апаратът

От 1 юли 2025 година смартфоните и таблетите в магазините ще се сдобият с етикети за енергийна ефективност, подобни на тези, които вече познаваме от други електроуреди, като перални, хладилници, готварски печки и др.

Така още при покупката им всеки от нас трябва да има пълна информация колко пъти може да бъдат изпускани, без да се счупят, колко пъти може да се презарежда батерията, каква е консумацията им на ток, доколко може да бъдат ремонтирани и каква е защитата им от вода и прах. Тази информация ще бъде поставяна върху специални етикети, предвижда Наредбата за енергийното етикетиране на продукти, свързани с енергопотреблението, приета през април тази година. 

С промените в наредбата в българското законодателство ще бъде вкаран регламент на ЕС за енергийното етикетиране на смартфони и таблети. Глобалната цел на регламента е намаляване на консумацията на електрическа енергия от смартфоните и таблетите. 

Експертите са стигнали до заключението, че експлоатационният срок на технологичните продукти може да бъде удължен, ако още при покупката хората знаят каква е издръжливостта на батерията и доколко телефонът може да бъде ремонтиран. Потребителите ще могат да избират апарати, които по-лесно ще бъдат ремонтирани и батерията може повече пъти да бъде презареждана. Така ще могат да използват телефоните по-дълго време. А производителите ще се конкурират не само с цена и функционални възможности на моделите, а и с издръжливост на устройствата. Специалистите съветват при избор на смартфон или таблет хората да обърнат специално внимание на показателите "издръжливост на батерията при едно зареждане" и "брой цикли на зареждане". При повечето съвременни устройства батерията е вградена, така че не може да се замени, и на практика, животът на устройството съвпада с живота на батерията.


 

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване са приложени.

Публикувай
0 коментара

Анкета

За кой отбор ще стискате палци на Евро 2024?