Следвайте ни

Актуализирайте браузъра за е-услугите на НАП

viber icon

След безпрецедентната хакерска атака в НАП от миналото лято сега данъчните правят куп промени за по-сигурна комуникация с клиентите си. Граждани и фирми, които ползват електронните услуги на Агенцията, трябва да актуализират браузъра на компютъра си, като инсталират последната му версия, приканват оттам.

Причината е, че от 17 февруари всички е-услуги, предоставяни от данъчните, ще бъдат достъпни само чрез използването на криптографски транспортен протокол, версия 1.2 (TLSv1.2.). Този протокол се поддържа от новите версии на най-популярните браузъри, но невинаги от по-стари версии на браузъри и операционни системи.

За безпроблемно използване на е-услугите на НАП след 17 февруари 2020 г. са необходими: компютър с инсталирана операционна система, която е в поддръжка от производителя, с коректно инсталиран софтуер за работа с електронен подпис - Windows 8; 8.1(преустановена стандартна поддръжка на 9 януари 2018 г. с налична разширена поддръжка до 10 януари 2023 г.); Windows 10 (32bit и 64bit), Linux (32bit и 64bit) или OSX (64bit); Web браузър: Internet Explorer/Edge, Google Chrome или Mozilla Firefox в актуални версии, поддържащи TLS 1.2; Java, версия 8.х., изброяват данъчните. 

На 14 януари 2020 г. Microsoft спира поддръжката на операционна система Windows 7, което означава, че компютърът ще продължи да работи, но ще стане по-уязвим към рисковете за сигурността и зловреден код, защото вече няма да получава актуализации на софтуера, включително актуализации за сигурност от Microsoft.

Възможно е използването на Windows 7 след средата на януари да доведе до затруднения при използването на електронните услуги на НАП, предупреждават оттам. 

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще помогне ли извънредното положение у нас срещу коронавируса?