Следвайте ни

Актуализирайте браузъра за е-услугите на НАП

viber icon

След безпрецедентната хакерска атака в НАП от миналото лято сега данъчните правят куп промени за по-сигурна комуникация с клиентите си. Граждани и фирми, които ползват електронните услуги на Агенцията, трябва да актуализират браузъра на компютъра си, като инсталират последната му версия, приканват оттам.

Причината е, че от 17 февруари всички е-услуги, предоставяни от данъчните, ще бъдат достъпни само чрез използването на криптографски транспортен протокол, версия 1.2 (TLSv1.2.). Този протокол се поддържа от новите версии на най-популярните браузъри, но невинаги от по-стари версии на браузъри и операционни системи.

За безпроблемно използване на е-услугите на НАП след 17 февруари 2020 г. са необходими: компютър с инсталирана операционна система, която е в поддръжка от производителя, с коректно инсталиран софтуер за работа с електронен подпис - Windows 8; 8.1(преустановена стандартна поддръжка на 9 януари 2018 г. с налична разширена поддръжка до 10 януари 2023 г.); Windows 10 (32bit и 64bit), Linux (32bit и 64bit) или OSX (64bit); Web браузър: Internet Explorer/Edge, Google Chrome или Mozilla Firefox в актуални версии, поддържащи TLS 1.2; Java, версия 8.х., изброяват данъчните. 

На 14 януари 2020 г. Microsoft спира поддръжката на операционна система Windows 7, което означава, че компютърът ще продължи да работи, но ще стане по-уязвим към рисковете за сигурността и зловреден код, защото вече няма да получава актуализации на софтуера, включително актуализации за сигурност от Microsoft.

Възможно е използването на Windows 7 след средата на януари да доведе до затруднения при използването на електронните услуги на НАП, предупреждават оттам. 

Коментари

Публикувай

Коментари (0)

Анкета

Ако Община Пловдив разполага с 50 млн. лева за строителство догодина, с какво да започне?