Следвайте ни

Искат нови мерки в подкрепа на бизнеса

viber icon

Във връзка с негативното влияние на COVID -19 от Българската търговско-промишлена палата /БТПП/ предлагат допълнителни мерки в подкрепа на бизнеса. Предложенията са изготвени на база мнения от регионални структури, браншови организации, членове на БТПП и други организации. По-важните мерки са следните:

1) Въвеждане на електронни товарителници с цел пестене на време, по-добра отчетност, по-добър контрол от страна на държавните органи и грижа за природата. Въвеждането на електронните товарителници в България би имало и ефект по отношение ограничаването на хартиения документооборот, разглеждан като потенциален преносител на вируса COVID-19 между всички участници в подготовката, изпълнението, приключването и контролирането на дадена транспортна операция.

2) Обособяването на логистичните бази като обекти от критичната инфраструктура на страната за времето на настъпващите усложнения от вируса COVID-19 върху нормалния стопански живот. Отчитайки значението на логистичните бази за поддържането стабилността на международните и национални вериги на доставки, считаме за уместно тяхното включване към обектите от т.нар. „критична инфраструктура“ .

3) Облекчаване на визовия режим на България с други страни с оглед възстановяване на туристическия сектор, в период, когато отпаднат забраните за пътувания, въведени заради опасността от разпространение на коронавируса.

4 Предоставяне на безлихвени кредити на български физически лица или ваучерна система за хора с ниски доходи, с цел почивка в хотели или други места за настаняване в страната.

5) Преструктуриране на Програмата за развитие на селските райони с акцент върху малките и дребни стопанства, отглеждащи плодове и зеленчуци и финансиране на мерки за осигуряване на добри санитарни условия за функциониране на пазарите с цел реализация на стоките им.

6) С цел равно третиране на всички самоосигуряващи се лица, да се удължат сроковете за подаване на годишни данъчни декларации до 30.06.2020 г. по чл. 50 и чл. 55 от ЗДДФЛ и чл. 92 от ЗКПО, като съответно срокът за заплащане на дължимия годишен данък за 2019 г. да е до 30.09.2020 г. 

БТПП счита, че е необходимо да се предприемат още комплексни мерки, които да обхванат още по-широк кръг от компании и хора. Апелират да се мисли и за механизми, с които да започне възстановяването на икономиката до нивата от преди кризата. В тази връзка предлагат да се сформира икономически щаб, който да разработи стратегия за бързо възстановяване на икономиката. 

 

Мария Петрова

Мария Петрова

Журналист - екип "Бизнес"

Мария Петрова е ръководител на екип "Бизнес". От 2006 г. работи във вестник „Марица“. С награди от посолствата на USA и Ирландия и приз Зелено перо.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Знаете ли коя е ОСНОВНАТА причина за заболяванията, свързани с тютюнопушенето?