Следвайте ни

Борсов коментар: "Сауди Арамко" по-скъпа от всички производители на автомобили накуп

viber icon

Едва ли има друга компания, за чието първично публично предлагане да се говори от години. Точно такъв обаче е случаят с най-голямата енергийна компания в света - "Сауди Арамко". През изминалата седмица стана ясно, че Саудитска Арабия е продала 1,5% от компанията за рекордните 25,6 млрд. долара. Това оценява цялото дружество на 1,7 трлн. долара. Ако това не звучи достатъчно впечатляващо, за сравнение ще отбележим, че досегашната най-скъпа компания Apple струва 1,18 трлн. долара. Взети сумарно, всички производители на автомобили не струват колкото арабския колос. Миналата седмица беше кулминацията на дългогодишните усилия да бъде продадена част от най-печелившата компания в света, за да може Саудитска Арабия да набере средства за диверсификация на икономиката си от петролния бизнес, а и да създаде работни места за нарастващото население.

            Историята на "Сауди Арамко" тръгва още от фамилията Рокфелер, чиято компания "Стандарт Оил" отркива нефт в Саудитска Арабия малко преди началото на Втората световна война. До 1980 година арабската държава изкупува дяловете на всички акционери и става единствен собственик. Компанията е основен фактор за просперитета на държавата. Саудитска Арабия е лидер на ОПЕК, което спомага за контрола на цената на петрола на световния пазар. Към края на 2017 година "Сауди Арамко" има резерви в размер на 260,2 млрд. барела петрол. Това е повече от сумарните резерви на Ексон, Шеврон, Шел, Бритиш Петролеум и Тотал. Арабския гигант произвежда по 10,3 млн. барела суров нефт на ден, при това успява да постигне най-ниските производствени разходи - 2,8 долара на барел. 75% от износа на петрол е за азиатски страни като Китай, Индия и Южна Корея. С подобни размери компанията определено ще се превърне в една от интересните емблеми на капиталовия пазар.

            Американският президент явно държи светлините на прожекторите да не се отклоняват от него и отново предизвика пълна гама емоции за фондовите борси. Доналд Тръмп рязко смени настроението от „разговорите с Китай вървят страхотно“ до „мита за Бразилия, Аржентина и Франция“. Явно подразнен от „умишлените опити“ на Бразилия и Аржентина да обезценяват валутите си, каквото и да означава това, Тръмп реши, че ще възстанови митата върху желязо и алуминий от двете най-големи страни в Южна Америка. В същото време яростта на Първия в Щатите се обърна и срещу Франция. Този път причината са плановете на Франция да облагат с данък големите технологични компании. Най-изявените такива са именно щатските Амазон, Гугъл и други. САЩ искат да ударят чувствителни за Франция стоки като сирената, вината и луксозните стоки. Спокойно можем да кажем, че технологичните компании за САЩ са производителите на луксозни стоки за Франция. На фона на повишеното напрежение индексите паднаха два дни подред, след което отново поеха в обичайната си посока нагоре.

            За поредна седмица българските индекси паднаха с около половин процент. Една от най-печелившите компании бе Актив Пропъртис АДСИЦ, чието седалище е в Пловдив. Дружеството, секюритизиращо недвижими имоти, поскъпна с над 15% само за пет дни.

.

* Авторът е сертифициран брокер на ценни книжа. Представеният анализ е единствено с информативна и дискусионна цел и не представлява инвестиционен съвет и/или препоръка. Както авторът, така и клиенти на посредника е възможно да притежават един и/или повече от коментираните финансови активи.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще помогне ли извънредното положение у нас срещу коронавируса?