46

Новата мода city break: Летим до Милано за 27 евро, а до Сицилия - за 55

При ранно планиране пестим между 30 и 50 на сто от цената на билета

Идва Великден, който тази година ще отчетем с два неработни дни (14 април - Разпети петък, и 17 април - понеделник) и един уикенд, или общо четири дни почивка. Далеч по-добре се подреждат почивките през май обаче. Сметката показва, че ако си вземем почивен ден на 5 май (петък), можем да почиваме четири дни. Можем да удължим почивката си и да я направим цяла седмица, ако си вземем три почивни дни - 2, 4 и 5 май.

Около 6 май също почиваме три дни, което е перфектна възможност за кратко city break приключение, подсказват от eSky.bg. Тяхно проучване, проведено в сътрудничество с изследователска агенция GfK, показва, че българите са много склонни да изберат именно city break приключение. Буквално преведено, това означава посещение на големи или по-малки градове с цел туризъм и пътешествия и е в пълен противовес на морската почивка например, където основно се лежи на плажа.

Голяма част от респондентите от България казват, че ще отидат на city break поне два пъти тази година и само веднъж на по-дълга почивка, казват от eSky.bg

“През януари тази година регистрирахме огромен интерес към пролетните пътувания, което доведе до значително увеличение на резервациите с дати на излитане март-май. Нещо повече, наблюдаваме нарастване на интереса към city break пътуванията както на ниво самолетни резервации, така и при city break пакетите с включени полет и настаняване. Последният продукт е особено популярен сред семействата с деца”, коментира Маргарита Касабова, представител на eSky.bg

Класацията за най-предпочитаните дестинации започва с вечния фаворит - Италия. Българите обичат тази страна, защото тя има какво да предложи - от вкусна кухня до интересна и разнообразна архитектура и феноменални гледки. Най-често пътешествениците избират столицата Рим и Милано, който пък е идеална отправна точка за пътувания до езерото Комо или до Алпите. Добрата новина е, че както през миналата, така и през настоящата година набират популярност и други италиански градове, които по принцип не са в топ желанията на българите. Такива са живописният Бари, градът с най-старата пицария в света - Неапол, историческата Болоня и слънчевата Сицилия.

Следваща в топ 5 дестинации за пролетно city break пътуване е Испания. Тя е атрактивна заради колоритните си фиести, както и заради по-високите си температури в сравнение с тези в България в началото на пролетта. Тази година тя е предпочитана дестинация и за по-дълга почивка преди активния летен сезон, за което предразполагат и дългите майски уикенди. Сред най-популярните испански градове са Барселона и Мадрид (идеални за city break), както и Малага и Майорка - перфектни за по-дълга почивка през дългите майски уикенди.

Сред най-популярните пролетни дестинации е и Франция, където българите ще посетят най-вече столицата Париж. Интересното е, че Южното крайбрежие на Франция също набира популярност, и по-специално Ница, която за първи път се появява в класацията. Следващи са Гърция и Португалия (Лисабон).

Експертите от eSky.bg посочват, че ако искате да пътувате евтино, е добре да избягвате най-популярните дати за пътуване. Цените на полетите на 1 май и Великден например винаги са по-високи, отколкото няколко дни преди или след тези дати. Също така е важно да планирате пътуването си два или дори три месеца предварително, което ви позволява да спестите 30%, а понякога дори до 50% от стойността на билетите.

“Миналата година показа, че така наречените „last minute” оферти остават в историята и планирането както на кратки, така и на по-дълги почивки трябва да започне доста по-рано, особено ако искаме да щадим семейния бюджет”, добавя Маргарита Касабова.

В момента самолетните билети до най-популярната дестинация за пролетно city break пътуване - Италия, започват от по-малко от 27 EUR - до Милано 31 EUR, до Рим летим за около 60 EUR двупосочно, до Бари - за около 27 EUR, а до слънчева Сицилия (Катания) - за по-малко от 55 EUR двупосочно. Цените за полетите до Испания са малко по-високи. До Барселона можем да пътуваме със самолет на цени от 67 EUR, до Майорка - от 82 EUR, до Мадрид - от 88 EUR, и до Малага - от 64 EUR двупосочно. Цените до Франция също са атрактивни, като билетите до Париж и Ница започват от по-малко от 55 EUR.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
1 коментар
Пловдивчанин

Пловдивчанин

28.03.2023 | 00:33

Летим до навсякъде, но не от Пловдив. А за 2-3 дневна почивка , за каквато става въпрос в статията, няма да бия път до София, разход и губене на време.

Отговори
9 0

Анкета

Кои партии и коалиции може да сформират правителство след вота на 2 април?