Следвайте ни

Нова измама в интернет: Пробутват ни ментета от името на доц. Мангъров и проф. Мермерски

Двамата специалисти научиха от "Марица", че рекламират съмнителни продукти за отслабване

viber icon

Епидемията от коронавирус затвори българите вкъщи, което превърна нета в основно развлечение за повечето хора.

Това пък активира измамници и тарикати, залагащи капани за своите жертви в мрежата. Някои от тях вкараха в схемите си и популярни имена, които редовно се появяват по медиите от началото на истерията около COVID-19. 

 

Известният столичен инфекционист доц. д-р Атанас Мангъров е сред най-големите авторитети от началото на епидемията. Той е яростен опонент на водения от ген. Венцислав Мутафчийски кризисен щаб и упорито настоява за по-разхлабени мерки, което допада на голяма част от българите. Проф. Христо Мермерски пък отдавна е прочут със своите здравни съвети и книги за лечебни храни и билки. 

Имената на двамата известни специалисти обаче са използвани без тяхното знание и съгласие за промотиране на съмнителни препарати за отслабване, установи разследване на „Марица“. За по-голяма достоверност е намесен и Централен научен институт по диетология при Световната здравна организация. 

„Чудодейните“ средства мощно се рекламират във Фейсбук

„Иновационен препарат за отслабване до 30-40 кг! Премахва дори мазнините, натрупани с възрастта без химии, липосукции, диети или физически упражнения“, гласи част от рекламата. „Препоръката“ за продукта е от проф. Христо Мермерски.

Той е представен като лекар-диетолог и генетик. Истината е, че професорът е завършил Селскостопанска академия, но от дълги години се занимава с народна медицина и здравословни храни.

Агитация за друг комплекс за загуба на тегло „дава“ и доц. д-р Атанас Мангъров. Лекарят е представен като национален консултант по хранене и диететика. Всъщност е началник на детското отделение към Инфекциозна болница в София.     

Проф. Мермерски и доц. Мангъров категорично отрекоха пред репортера ни да имат нещо общо с въпросните продукти, още по-малко пък някой ги е питал дали да ги включи в реклами за тях. „Нито съм виждал, нито имам отношение към продукти за отслабване, явно някой е използвал името ми“, възмути се доц. Мангъров.

От своя страна проф. Мермерски се закани да потърси отговорност от тези, които са си позволили да злоупотребят с името му. Той коментира, че „различните добавки с цел редукция на теглото увреждат храносмилателната система.  

Поради това те са опасни и аз съм против тяхното прилагане, категоричен е професорът.

Иначе препаратите се предлагат с 50% намаление - 69 лв. за опаковка и предупреждението, че са останали ограничени количества на промоционална цена. Ако се разгледат детайлно коментарите и запитванията от потенциални клиенти, се набива на око, че всеки е писал „преди 1 час“, дори и когато сайтът се отвори на следващия ден.

Поръчките се правят в отделна секция с посочване на мобилен телефон и държава, където излиза само България.

Репортерът ни се престори на клиент, за да разбере кой стои зад измамните реклами. Минути след заявката последва позвъняване. Обади се мъж, който се представи за Красимир Петров - официален представител и диетолог към фирмата производител „Далматика“. Обясни, че продуктът „Редуслим“ е съвместна разработка между български и руски учени и се произвежда във Варна. 

Продавал се изцяло онлайн и имал сертификат

На въпрос защо се използват за реклама имената на известни личности, без тяхното съгласие, първоначално той отговори с въпрос: „Какво лошо има в това?“, след което каза: „Те сигурно са се пошегували с вас“. Репортерът ни настоя да получи адреса на фирмата във Варна и поиска среща с управителя, при което разговорът бе прекъснат.

Опитът да се осъществи нова телефонна връзка бе неуспешен. При набиране на номера, от който имаше позвъняване, автоматичен глас отговори: „Разговорът не може да се осъществи“.

Справка във фирмения портал „Дакси“ сочи, че едноличен собственик на „Далматика“ ЕООД, регистрирана през 2017 г. във Варна, е Антон Аношкин, гражданин на Беларус. Дружеството му е прехвърлено от руснака Юрий Пирожков, а от месец се води на софийски адрес. Капиталът е на стойност 2 лв.

Според съдебната регистрация предметът на дейност е разнороден - търговия, охрана на обекти, туроператорски, земеделски дейности и др.

Мария Петрова

Мария Петрова

Журналист - екип "Бизнес"

Мария Петрова е ръководител на екип "Бизнес". От 2006 г. работи във вестник „Марица“. С награди от посолствата на USA и Ирландия и приз Зелено перо.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какво очаквате от промените в кабинета "Борисов 3"?