Нова мода: Поръчваме онлайн доматите на баба

Пазаруването във виртуални супермаркети става все по-предпочитано. Клиентите постоянно са в интернет пространството и сравняват цени, предложения и условия. Когато стане дума за пресни и екологично чисти зеленчуци и плодове, отгледани в малки стопанства, търсенето набира все по-голяма скорост.

Все повече ентусиасти решават да заживеят на село и да се захванат с отглеждането на зеленчуци. Стопаните обясняват, че не пръскат с химикали или приготвят препарати по стари бабини рецепти. Продават само толкова, колко роди земята. Продукцията си предлагат директно на клиента през социалната мрежа. А поръчаните кошници доставят бързо и удобно на адрес или ги пускат по куриерска фирма.

Да си поръчаш от село кошница с родни розови домати, краставици и билки във Фейсбук, а не да ги купиш от хипермаркета, се превръща в мания на големия град.

Според потребителите доставките от малките стопанства гарантират прясна храна със сигурен произход, без употребата на изкуствени пестициди и торове. Клиентите могат да се запознаят лично с хората, които отглеждат тяхната храна, да научат повече за това и как тя се произвежда.

Според новите земеделски стопани пък онлайн поръчките и интересът към произведеното в малкото стопанство им осигурява достатъчен доход, за да продължат да живеят на село и обработват градините.

Един от тях е Тихомир Трайков. Той е веган и производител на екологично чисти зеленчуци и плодове. В градините си отглежда домати, краставици, боб, чушки, тиквички, целина, подправки, моркови, сливи, круши, ябълки.

 
Предлага стоката си във Фейсбук. За този модел - продажба на еко зеленчуци по пощата, научава от свой приятел в Канада. И го прилага у нас, при това с голям успех.

Тихомир слага в кашон всичко, поръчано от клиента и набрано в същия ден, и го изпраща по куриер. Вътре има около 6-7 кг продукти, а цената на цялата пратка е между 15 и 30 лева. Най-много са клиентите му от София, има от Русе, Горна Оряховица, Габрово, Велико Търново. Често това са интелигентни хора - лекари, компютърни специалисти, или пък такива със здравословни проблеми.

Пратките стигат до своите получатели веднъж на седем дни, а продуктите в тях им стигат точно за седмица. Стоките се променят според сезона. В разгара на лятото например в един кашон има по 2 килограма: домати, краставици, патладжани, зелен боб, 2-3 връзки магданоз, моркови, босилек.

Тихомир Трайков отглежда еко плодове и зеленчуци вече 11 години. Залага на стари български сортове и старинни технологии, научени от дядо му, който е бил градинар в Чехия. В сандъка му открил семена на домати, които сее вече няколко години и е възхитен от тях. "Този домат е сладък, вкусен и не боледува много. Вярвам, че старите сортове български семена няма да се загубят във времето", убеден е Тихомир. Затова търси начини да ги регистрира в Агенцията по сортоизпитване и семеконтрол.

В родния Полски Тръмбеш градината му е 350 кв.м. В близкото село Раданово е направил вкопан парник по модели от Русия и Словакия, откъдето бере виетнамски спанак, краставици, моркови, целина и чорбаджийски чушки. Смята, че градина от 2 декара е достатъчна, за да изхрани напълно едно семейство. И дори ще остава за продан.

Убеден е, че всичко може да се отглежда без химикали, затова помага със знанията си и на други ентусиасти да го правят във Фейсбук групите си “Градината ни - градинарство - нашият малък рай” (79 000 членове) и “Вегетарианска и веганска кухня” (67 000 членове), на които е администратор. Отгледана екологично, продукцията е нетрайна, затова Тихомир обмисля да преработва тази, която не успява да продаде. И пише книга, в която ще разкрие тайните си да отглеждаш сам храната си, недокосната от химия.

Началото на еко производство всъщност не било толкова трудно. Когато започнал да се занимава със земеделие, работел като всички останали - използвал химия, за да помага на растенията да оцеляват. Отказал се от този начин още след първата година.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Защо се провали първият мандат за съставяне на правителство?