46
Следвайте ни

Нова мегакорпорация сломи Volkswagen в Европа

Цели 14 марки вече са част от нови гиганти в сектора, сред тях са Alfa Romeo, Chrysler, Citroën, Dodge, Fiat, Jeep, Lancia, Maserati, Opel и Peugeot

viber icon

Ковид и стагнацията на автомобилния пазар родиха обединение, което - само часове след като беше анонсирано, успя да се превърна в абсолютен лидер в сегмента. Италианско-американският автомобилен производител Fiat Chrysler Automobiles с френската компания Groupe PSA избраха Амстердам, за да се слеят в общата мегакорпорация Stellantis.

Още в началото на 2019 година Fiat Chrysler Automobiles предприема опит за сливане с френската група Renault и сключва с компанията предварително споразумение. Френското правителство обаче не го подкрепя и властите в Париж блокират този ход, а в резултат предложението е оттеглено.

Въпреки това италианско-американския автомобилен концерн не се отказва от идеята си да придобие под шапката си още няколко компании и се обръща с предложение към Groupe PSA. Потенциалното сливането ще създаде четвъртия по големина производител на автомобили в света по обем на производството. Освен това е изчислено, че подобен ход ще доведе до ежегодна икономия на разходи в размер на около 3,7 млрд. евро, разпределени между всички производители от потенциалната нова група.

Близо години европейските регулатори разглеждат сделката и на 21 декември 2020 г. Европейската комисия обявява, че дава зелена светлина за сливането, и излиза със становището, че сделката няма да наруши състоянието на конкуренция на пазара. Самото сливане е потвърдено на 4 януари 2021 година след гласуване от акционерите на двете компании, а сделката е приключена 10 дни по-късно.

Така новата корпорация приема името Stellantis и избира за свое седалище столицата на Нидерландия. Цели 14 марки вече са част от новите гиганти в сектора, сред тях са Alfa Romeo, Chrysler, Citroën, Dodge, Fiat, Jeep, Lancia, Maserati, Opel и Peugeot. През 2020 г. участниците в новото обединение са произвели общо 6,8 млн. автомобила.

Успехите на компанията не закъсняват - малкият SUV Peugeot 2008 на Stellantis стана най-продаваната кола в последните няколко месеца в Европа за сметка на дългогодишния лидер в подреждането Volkswagen Golf. Той дори изпадна от топ 10 през октомври, след като за септември моделът се смъкна до четвърто място, изпреварен от Model 3 на Tesla, Renault Clio и Dacia Sandero. 

Peugeot 2008, който направи своя пазарен дебют през 2019 г., се предлага както с двигател с вътрешно горене, така и като изцяло електрическа версия. През октомври от този модел са продадени 18 109 броя. Нещо повече - в топ 10 за октомври има цели 5 автомобила на новата мегакорпорация - освен Peugeot 2008, така и компактния 208, два модела на Fiat 500 и Panda, както и Ople Corsa.

Въпреки впечатляващия успех за октомври Stellantis трябва да увеличат своите усилия, за да настигнат Volkswagen по отношение на годишните продажби. От началото на годината Golf остава пазарен лидер в Европа с 186 444 продажби, което е с 22 000 броя повече спрямо втория в класацията Toyota Yaris. Peugeot 2008 е пети, а Fiat 500 - едва десети. Анализаторите обаче са категорични, че Stellantis са променили коренно пазара на автомобили през 2021 година и надмощието на мегакорпорацията тепърва ще се усеща в следващите години.

Пред новото обединение обаче остава една голяма задача - да въведе електрификацията в марките на компанията. От началото на годината до момента всички преки конкуренти изпреварват групата на Stellantis, която е произвела едва 255 291 електрически или хибридни автомобила през тази година, което й отрежда пето място със скромния пазарен дял от 6,0%. Точно затова до 2025 година групата планира да инвестира повече от 30 млрд. евро в "зелени технологии", а до 2030 година целта пред компанията е 70% от продажбите в Европа и 40% в САЩ да са от изцяло електрически автомобили.

Станимир Кронев

Станимир Кронев

Репортер-редактор - екип "Бизнес"

Станимир Кронев е завършил журналистика в СУ и финанси в ПУ. Участва в създаването на редица културни и развлекателни събития в Пловдив. Публикува в американски издания.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (1)

Биткойнър

Биткойнър

28.11.2021 | 16:08

Всеки от вас, който желае да спечели безплатно криптовалута Биткойн, нека следва най-подробното ръководство в българското интернет пространство : http://bitcoinzavseki.blogspot.com

Отговори
1 3

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Кои са най-големите предизвикателства пред новото правителство през 2022-ра година?