71

Нова компенсация за горивата? Говори министър Стоянов ВИДЕО

 
"Обмисляме търговците да получават отстъпка за горивото, ако доставят стоки до магазини в ниско населени райони. Тази мярка обаче ще има социален, а не масов аспект". Това заяви в „Събуди се” по NOVA министърът на икономиката Никола Стоянов. 

"Не бих могъл да си позволя да посоча някой с пръст и да кажа "проблемът е само тук". Най-вероятно проблемът е навсякъде по веригата и съвкупността от тези проблеми от различните звена по веригата води до едно необосновано поскъпване". Така той коментира извършените през изминалите седмици проверки за спекулативни цени в търговската мрежа.

Стоянов обясни и начинът, по който ще действа сайтът на служебното правителство, на който ще бъдат сравнявани цените на основни хранителни стоки в страната. "На началната му страница има икони на 30 продукта, както и на четири суровини. Това са продукти от малката пазарска кошница. Има няколко филтъра, по които можем да видим цената – за цялата страна, по области или в други европейски държави", посочи министърът.

По думите му този сайт дава една много добра информираност за потребителите. "За пръв път той обединява информация от различни институции. Това беше и целта, тъй като подобен инструмент е липсвал. Трябвало е от много години да има една обща информационна система по отношение на храните в България и това е началото в нейното изграждане", подчерта той. И допълни: "Не очакваме чрез сайта да намалим цените. През него можем да наблюдаваме процесите и тенденциите. Те са по-важно – дали, ако на сайта цената на едро пада, но на дребно продължава да се качва – виждаме, че има проблем по веригата. На сайта има и директна връзка към КЗП и БАБХ, към които могат да се подават сигнали".

Стоянов коментира и идеята за таван на надценката. "За това трябва промяна в закона. Предполагам, че около Великден ще се събере парламента. наистина разчитам, че това ще е в дневния ред на депутатите и това ще е първото нещо, с което ще се заемат. В началото имахме идея това да стане чрез Наредба, но експерти ни посъветваха, че това ще бъде законово "на ръба". Затова решихме да
минем по сигурния и правилния начин, а именно – през закон".

Той обясни, че идеята е таван на надценката да има за един до два артикула от продуктова група. "Това ще изкриви в минимална степен пазара. Този таван ще важи за търговци, които са от определен праг нагоре и няма да засегне малките магазини".

По отношение на компенсациите за горивата, министърът посочи, че се работи по няколко нови мерки. "Мислим една от тях да е съчетана с мерките по отношение на храните – да се финансира част от логистиката към ниско населени райони, които са останали без магазини. Идеята е тези мерки да са социални с оглед на тези цени на горивата. Не мислим за подобна масова мярка като 25-те стотинки.
Сега евентуално търговците ще получават отстъпка за горива, ако доставят стоки в ниско населени места", допълни Стоянов.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
2 коментара
Буби

Буби

25.03.2023 | 21:34

Ако искате да сте добре, гласувайте за 5 - тата колонка. Господин Свиленски по една от телевизийте. Нямам думи решете сами ,.за коя колонка ще гласувате.

Отговори
0 0
Стоичков

Стоичков

25.03.2023 | 18:00

Само обмисляте и "тупате" топката докато дойдат изборите.Това,че Лук ойл се регистрира в България и евентуално ще си плаща данъците тук с нищо не са си променили политиката към цените на горивата на нашия пазар. Облагането на свръхпечалбите им е пак за сметка на крайния потребител.Петрола сорт "брент" е около 80$,цената на руския е голяма тайна,но е около 40$,издействахте дерогация,получават компенсации за ток и газ,а накрая цените заспаха след отпадането на компенсациите от 0,25ст/л. и явно цената не се влияе от суровината.Това ли е пазарния подход за формирането на цената. Половината от цената на горивата на дребно е прибира бюджета,а отчисленията от свръхпечалбите къде ги трупате и за какво ще ги похарчите.Каквото и да обяснявате тук за 33г. нито има пазар,нито се формираха пазарни отношения,всичко е монопол и картелни споразумения за които никога няма да се съберат факти,а институциите са безсилни да защитят гражданите.

Отговори
3 0

Анкета

Кои партии и коалиции може да сформират правителство след вота на 2 април?