Следвайте ни

Нов завод за 15 млн. лева отваря в Пловдив

Единствен в Европа ще произвежда нитрилни ръкавици за медицински нужди

viber icon

Ново високотехнологично производство на лични предпазни средства стартира в Пловдив. Инвестицията е за 15 милиона лева и вече е сертифицирана от Министерството на икономиката с клас А, а заводът ще се намира в Южната индустриална зона. Капиталът е 100% български, съобщи за „Марица“ зам.-кметът Стефан Стоянов. Тук ще произвеждат главно нитрилни ръкавици, нужни в здравеопазването и хранително-вкусовата промишленост. Друго такова производство в Европа няма, което при добри темпове ще даде възможност да „скъсаме“ с доставките от Азия, обясни Георги Петков, един от съдружниците в стартъпа. Надяваме се до края на годината производството да стартира. Първата поточна линия вече е доставена, обясни той. Предстои „внос“ на инженери от Малайзия, които да обучат служителите в Пловдив. Ще се открият около 120 работни места, допълни Петков. Финансирането е със собствени средства на  петима съдружници и заем от Фонда на фондовете.

Заради пандемията производителите на нитрилни ръкавици в Азия се задъхват, потреблението е голямо, вследствие на което цените пораснаха четири пъти, разказва мениджърът. Моята мечта е да разработим такъв продукт, който или да е за многократно ползване, или да е биоразградим, споделя Георги Петков. За целта планираме и изграждането на собствена лаборатория и развоен център.

Сертификатът за инвеститор клас А на ППС МАНУФАКЧЪРИНГ ще бъде връчен в сряда, когато ще бъде направена официална първа копка на новия завод на BTL Industries на мястото на бившата кожарска фабрика „Пулпудева“. Компанията произвежда високотехнологична медицинска апаратура в 3 основни направления ​- физиотерапия, кардиология и естетична медицина, като продуктите й се предлагат в повече от 120 страни на 6 континента.

 Базата с площ от 25 000 кв.м ще разполага с aвтoмaтизиpaни cклaдoвe, poбoтизиpaни cиcтeми зa paзпpeдeлeниe  и собствен coлapeн пapк. Инвестицията е за 20 млн. лв., а очакваните нови работни места - около 200. Очаква се строежът да бъде завършен през първото тримесечие на 2023 г.

През октомври м.г. BTL Industries също бе сертифициран като инвеститор клас А. По Закона за насърчаване на инвестициите правителството отпусна малко над 1 милион лева за изграждане на прилежаща инфраструктура около бъдещия завод. Всеки момент ще стартират процедурите, досега имаше обжалвания, коментира зам.-кметът Стефан Стоянов.

Вяра Порязова

Вяра Порязова

Журналист - екип "Бизнес"

Вяра Порязова е завършила „Макроикономика” в ПУ. Има 2-годишна специализация по „Икономическа и политическа журналистика” към ФИСН в ПУ и курс към „Европейски стандарти в медиите”.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (1)

Боян

Боян

06.07.2021 | 11:49

Айде сега да видим ще има ли заплата над 1000 лв или са пак тук заради робските заплати ???

Отговори
3 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какво ще се случи в България след изборите на 11 юли?