2374
Следвайте ни

Нов търговец на ток и газ влиза на пазара у нас. Твърди се, че партньор ще му е Христо Стоичков

viber icon

Испанският търговец на ток и газ "Факторенерхиа" (Factorenergia) обяви, че е създал дъщерно дружество в България, което е в процес на получаване на всички лицензи, за да може да започне работа на българските пазари на електроенергия, природен газ и собствено потребление - сегменти, които отговарят на стратегическите линии на дружеството.

Според изданието Economiadigital българската фирма на "Факторенерхия" ще си партнира и със семейството на бившата футболна звезда и нападател на "Барселона" Христо Стоичков. В съобщението на компанията обаче такава информация липсва. В българския Търговски регистър пък няма вписано дружество с име, включващо "Факторенерхия" или "Факторенергия", но е възможно то да е кръстено другояче. От публикуваните към момента документи на Комисията за енергийно и водно регулиране за процедури по разглеждане на заявления за лизензиране също липса такава информация, но може и още да не са подадени документите

В съобщението на испанското дружество се посочва, че създаването на дъщерно дружество в България представлява възможност за "Факторенерхия", тъй като страната либерализира енергийния си пазар. Отбелязва се, че основаната през 1999 г. от Емилио Русо компания е първият независим търговец на енергия при либерализацията на испанския енергиен пазар и има амбиции да се разширява в страните от Източна Европа като навлизането на българския пазар е първата стъпка.

По думите на Емилио Роусауд "навлизането на българския пазар има забележимо стратегическо значение в рамките на международната експанзия на компанията и допринася за присъствието ни в Мексико и Португалия". "Новото дъщерно дружество ще работи в сегменти, които са ключови за "Факторенерхия", като електроенергия, природен газ и собствено потребление. Нашият ангажимент към тези три пазара показва ангажимента на компанията към устойчивостта и енергийния преход, както в Испания, така и в международен план", допълва Роусауд, който е и изпълнителен директор на дружеството”.

През 2017 г. "Факторенерхия" създаде компания в Мексико заедно с местни партньори, а през 2019 г. придоби мажоритарен дял в португалския търговец на електроенергия "Енфорцеско" (Enforcesco), завършва съобщението.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (1)

Баба точи,Лео меси

Баба точи,Лео меси

28.11.2021 | 22:16

Не били компоти а туршии

Отговори
0 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какво е най-важното, което новото правителство трябва да свърши в следващите месеци?