Следвайте ни

Нов рекорд: За 20-и път разиграват на търг рафинерията в с. Труд

Цената на имота е паднал драстично - от 1,3 млн. лв., на 614 250 лв.

viber icon

Частен съдебен изпълнител обяви 20-та публична продан за две отдавна „заспали“ производствени мощности в с. Труд. На търг ще се разиграват отново инсталацията за рафиниране на растителни масла и съоръжението за производство на биодизел и глицерин, а обектът е разположен в бившия стопански двор на селото. На сградата още стои табела с надпис: Фабрика за екологично чисти растителни масла „Здраве“.

Тя е собственост на „Екофуудс енд ойлс“ ЕООД, което е под шапката на „Нен“ ООД, със съдружници Ненчо Стефанов и Данка Стефанова. 

Както „Марица“ писа продажбата е заради непогасен кредит на дружеството към „Сосиете Женерал Експресбанк“, която се вля в банка ДСК. Върху имота е наложен запор в размер на 1 027 802,50 лв., а ипотеката е подновена през миналата година.   

Първият опит за продажба на инсталациите бе през 2012 г., със стартова цена 1.350 милиона лева. При всеки следващ търг имотът на площ от 4 декара, олекваше като стойност, но купувач до момента няма. Първоначалната цена, от която сега ще тръгне наддаването е 614 250 лв. В нея са включени също склад, кантарна шахта и навес.

Фирменото досие на Ненчо Стефанов подсказва, че адресната му регистрация е в Чирпан. На 5 май 2010 г. чрез „Нен“ ООД, в което е съдружник с Данка Стефанова, той е закупил дяловете на „Си би джи честър бизнес груп“ ООД, регистрирано в щата Ню Джърси, САЩ, чрез пълномощник Димитър Димитров. В договора за прехвърляне на капитала е посочено, че при сделката Стефанов купува целия дружествен дял на щатската компания, а именно - 50 броя дружествени дялове, с номинална стойност по 100 лв. всеки един от тях, но вместо за сумата 5000 лв., колкото излиза аритметиката, за 1 750 000 евро.

В контракта е посочено, че сумата от 1 250 000 евро е получена до датата на подписване, а останалите 500 000 евро ще се изплатят на продавача с банков кредит за финансиране на инвестиции, които ще се отпуснат на купувача от Сосиете Женерал Експрес банк. Според договора сумата е била преведена по сметка на  „Си би джи честър бизнес груп“ в Корпоративна търговска банка. Любопитна подробност е, че през 2010 г. „Екофуудс енд ойл“ ЕООД печели обществена поръчка за  979 600,96 лв. за доставка на минерална вода на Мини "Марица Изток" ЕАД - Раднево.

Мария Петрова

Мария Петрова

Журналист - екип "Бизнес"

Мария Петрова е ръководител на екип "Бизнес". От 2006 г. работи във вестник „Марица“. С награди от посолствата на USA и Ирландия и приз Зелено перо.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какво ще се случи в България след изборите на 11 юли?