71

Нов капан и след новото преизчисляване на пенсиите! Говори бивш министър

340 000 възрастни отново едва ще оцеляват и след новото преизчисление на пенсиите. 2/3 няма да получат увеличения, целта беше сравнително добра - да се изчисти разликата и несправедливостта между старите и нови пенсии.

При новото преизчисляване 340 000 пенсионери ще останат под линията на бедност. Това коментира за "Твоят ден" по Нова нюз бившият социален министър Христина Христова.

"Партийно-политическата надпревара буди притеснени, загуби се границата между леви и десни идеологии в областта на социалната политика. Наддаването е огромно, а не е реалистично. В областта на пенсионната система не бива да се флиртува с възрастните хора и да се говори с лека ръка, защото проблемите са много големи", подчерта тя.

По думите ѝ за 2023 г. линията на бедност е 504 лева. "Всички на минимална заплата са около нея. Заиграването с минимална пенсия е погрешно. Намалява мотивацията на младите, които си казват, че и тези, които не са се осигурявали, получават гарантирана минимална пенсия. Трябва спешно да изчистим пенсионната си система от елементи на социално подпомагане. 

"Пенсионната система не бива да поражда усещане за несправедливост, начинът на преизчисление е удар по пенсионната система и устойчивостта ѝ", смята Христова. И допълни, че е нужно да се прегледат компенсациите за домакинствата и да бъдат предприети нови такива.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
2 коментара
Отново няма да има увеличение на пенсиите

Отново няма да има увеличение на пенсиите

20.09.2022 | 20:44

Продажните наши политици отново излъгаха възрастните хора. Никакво увеличение напротив преизчислените пенсии са по-ниски от сегашните доходи на пенсионерите. Всичко е лъжа и измама мръсни гадове.

Отговори
12 0
НОИ са лъжци и крадци

НОИ са лъжци и крадци

20.09.2022 | 20:27

Крият и не връчват разпорежданията с преизчислените пенсии. Алгоритъмът за преизчисление ощетява пенсионерите умишлено. Отново поставиха капан. Стотици хиляди пенсионери ще бъдат изключени от преизчислението.

Отговори
14 0

Анкета

За кого ще гласувате на 2 октомври?