Следвайте ни

Нов бранд на пазара на търговските площи в Пловдив

В ритейл парковете наемите са 8-10 евро/кв. м в столицата и 7-9 евро/кв. м за големите градове

viber icon

Пазарът на търговски площи отчита умерена активност, но липсват нови брандове, които навлизат у нас. Това сочи докладът на Cushman & Wakefield Forton - една от водещите агенции за имоти у нас.

На този фон обаче във VIA Retail Park Пловдив отваря врати нов магазин на модната марка Sinsay. Враца пък се сдоби с нов обект на JYSK.

Несигурната обстановка прави търговците по-предпазливи относно разширяване на мрежата. Сегментите, при които има ръст, са основно бързооборотни и спортни стоки, дрогерии и дискаунт магазини. Повечето брандове вече имат силно присъствие в София и в търсене на възможности за разширяване се ориентират към ритейл парковете. Те са все още слаборазвити, но дават добра и рентабилна възможност за навлизане на пазара в регионалните градове, посочва Красимир Петров - мениджър „Управление на активи и търговски площи“ в Cushman & Wakefield Forton. Към средата на годината

52 000 кв. м в ритейл паркове са в строеж или в етап на планиране. Общият обем на съществуващите площи вече достига 179 360 кв. м, но гъстотата им е значително по-малка спрямо средните нива в Югоизточна Европа. У нас на 1000 жители се падат едва 27 кв. м, докато гъстотата в Сърбия и Румъния е съответно почти два пъти и почти три пъти по-висока. Въпреки поредицата от затваряния и ограничителни мерки, засягащи моловете, нивата на свободните площи се задържат стабилни около 6-7%.

Лекото понижаване на наемите продължава

и през второто тримесечие на 2021 г. с офертни нива за първокласни площи в София, достигащи 34 евро/кв. м. В ритейл парковете стойностите са приблизително 8-10 евро/кв. м в столицата и 7-9 евро/кв. м за областните градове.

Складовете се оптимизират при вече установени локации

На пазара на индустриални и логистични площи обектите в строеж са около 330 000 кв. м, почти 70% от които са строителство по поръчка (built-to-suit) или за собствено ползване, твърдят от Cushman & Wakefield Forton. Наемният пазар пък е воден от консолидация и оптимизация на пространства на установените локации.

Доминират проектите за складове и логистика за компаниите в бързооборотния сектор, стоки за дома и хранителната индустрия. Очакванията са за активен пазар и през втората половина на годината, когато ще бъдат приключени значими сделки за покупка на парцели, отдаване под наем и проекти за строителство по поръчка.

Офертните наеми в индустриалния сегмент остават стабилни, на средна стойности от 4.2-4.4 евро/кв.м за средно големи площи. Имотите над 10 000 кв.м се предлагат за 3.8-4 евро/кв. м. Доходността е под натиск заради нарастващия инвеститорски интерес.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Кой е най-сериозният замърсител на въздуха в Пловдив?