Следвайте ни

Носят на адрес от катък до сусамов тахан

Два буркана катък, две буци сирене, кашкавал, калъп масло, буркан сусамов тахан и рачел. Димитър пълни цяла торба с храна от сергия на централния зеленчуков пазар в Хасково. Този път на масата липсват любимите на сина му домашни луканки, както и бадемов тахан. Няма и кисело мляко, но е доволен, че ще зареди хладилника с екологична храна от село. Пазаруването му излиза около 80 лева и се уговаря с търговеца след дни да му донесе вкъщи 30 яйца, луканки и кисело мляко.

Хасковлията е разбрал за този вид пазаруване от фейсбук групи, в които производители предлагат директно продуктите си, за които твърдят, че са произведени по методите на баба. Димитър повече от две години пазарува от тази сергия или се уговаря за директна доставка вкъщи. Тук намира биволски  и овчи катък, прясно краве сирене. Семейството му вече не купува почти нищо от магазина, всичко намират на пазара. Преди да се появят фейсбук групите и търговците на подобни стоки на тържището, пазарували от познати от близките села. 

"Сега ми е по-лесно, обикновено идвам през седмица. Ако не мога да дойда на пазара, ми ги носят вкъщи. Дори малкият познава кога яйцата са домашни, луканките вече не му миришат лошо, защото разбра, че такъв е ароматът на колбас от истинско месо”, заявява мъжът. Фасул, картофи, домати и краставици за салата са от нечий селски двор. От роднини, които получават рента, купува брашно, тъй като у дома си правят и хляб с пекарна, защото в купешкото брашно имало набухватели.

Продуктите, които взема от пазара, се произвеждат от малки стопанства по селата, някои са домашни. Търговецът, от когото купува, обикаля Харманлийско и  Ивайловградско за стока, продава освен в Хасково и на други пазари в региона.  Част от стоката е пакетирана и етикирана, друга е увита в стреч.

„За две години не е възникнал проблем и не може да се каже, че рискувам със стоки с неясен произход. На баба ми сиренето и консервите да не би да имаха документи. Нито сиренето е от мляко, нито саламите са от месо в магазините. Има строг здравен контрол, но кому е нужно това, след като ядем чисти заместители", разсъждава Димитър.

Все повече хора от региона търсят алтернативи за снабдяване с продукти, прибягвайки до фейсбук групите. Прави впечатление, че продуктите без заместители изчезват от много хасковски магазини. За повечето клиенти са скъпи, други не вярват, че в кашкавала от 16 лв. за кг няма сухо мляко и палмови мазнини, аз също не мога да го гарантирам, коментираха продавачи.

На пазара 8 лв. се търгува бурканът с катък, около 9-10 лв. струва половин кг кашкавал. Цените определено не са ниски, но хората, които пазаруват тук, определено не търсят евтини стоки, а вярват, че купуват качествена и истинска храна, казват купувачи. 

Цанка Семерджиева

Редактор

Завършила е „Човешки ресурси” в УНСС и ПУП във ВТУ „Св. св. Кирил и Методий”, преди това РЕГ „Любен Каравелов” в Хасково. Като журналист работи от 21 г. Започва във в. „Новинар юг” през 1998 г., където репортерства 6 г., следва в. „Тракия”. Близо 15 г. е във в. „Хасковска Марица” където е била репортер, зам. главен редактор, главен редактор.   Още

Анкета

За какво бъдеще на Пловдив трябва да работи новият кмет?