49

Нинова поиска таван на цената на газа и нулево ДДС за плодове и зеленчуци

Да се въведе таван на сегашната цена на газа и доплащане на разликата от държавата, както и нулево ДДС върху плодовете и зеленчуците. Това ще спаси и индустрията, и селското стопанство от ситуацията, в която се намираме в момента. Това заяви днес министърът на икономиката и индустрията и вицепремиер Корнелия Нинова на борсата край Първенец. Тя посети Стоково тържище „Родопи 95“, където се срещна с търговци и фермери. Хората споделиха притесненията си от високите цени на тока, торовете, както и от неизвестността дали ще има и на каква цена газ, за да могат да произвеждат нормално. Някои се оплакаха, че са им орязани субсидиите.

„Правителството ще гарантира доставката на газ. Въпросът е на каква цена ще бъде. Вариантът е да се замрази цената на газа такава, каквато е в момента с „Газпром“. Това предложение е направено от бизнеса. То е разумно,  възможно и ефективно и със сигурност ще даде резултати, за да не се оскъпяват повече стоките и услугите“, заяви Нинова. Тя уточни, че има възможност да се покрие разликата, ако се замрази цената на газа. Вариантът е приходите от допълнителното облагане на свръхпечалбите на енергийните дружества да се използват за компенсации. 

„Нашата цел е да подпомогнем българското производство на храни - особено на плодове, зеленчуци, мляко и месо. С оглед на кризите, които се натрупаха, както и с ръста на цените, трябва да се мисли в перспектива. Може би ще има проблем с продоволствието и хранителните вериги и ако сме държавници, трябва отсега да заложим политика. Миналата година подпомагането за сектор плодове и зеленчуци беше 29 млн. лв. Тази година до момента са изплатени 53 млн. лв., като предлагаме в актуализацията на бюджета да се включат още 100 млн. лв.“, обяви е Корнелия Нинова.  

Тя заяви, че правителството ще продължи да оказва подкрепа за високата цена на тока, като ще се плаща по 300 лв. на мегаватчас. Във връзка с високите цени на торовете, ще предложи държавна помощ и за тях. 

Нинова бе категорична, че ако Министерски съвет реши да изнася оръжие и боеприпаси за Украйна, БСП ще напусне коалицията. „В момента има спекулации, че се упражнява такъв експорт. Нито един патрон не е изнесен директно за Украйна. Да, изнасяме оръжие за близо 60 държави, но крайният потребител са тези държави. България не може да осъществява контрол какво се случва след това. При нас няма нито един договор за Украйна, нито за Русия“, допълни министърът на икономиката. 

 

Снимки от Наташа Манева

 

234595

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
1 коментар
Филибелия

Филибелия

29.04.2022 | 19:19

И аз мога да кажа какво искам,а кой ще плаща разликата? Само не казвай,че държавата ще я поеме...т.е. от бюджета,т.е. от нашите пари. Това не е решение!

Отговори
3 0

Анкета

Коя дата е най-подходяща за национален празник на България?