Следвайте ни

Никулден идва! Откъде да си купим прясна и евтина риба

viber icon

Каква риба  и къде да си купим за трапезата, за да е прясна и на достъпни цени?   - С този въпрос се събуждат домакини, които днес имат възможност да напазаруват за  утрешния празник.

Магазините в Пловдив са заредени за Никулден и  поне до вчера имаше голям избор от традиционното ястие.

В търговските вериги в областния град  предпочитаният шаран струва между 4,45 до 6,50 лева. В  Кючук Париж в Била – 4 на ул. „Димитър Талев“ охладен шаран  с тегло 2 – 3 кг. предлагаха снощи по 4,45 лева за килограм.

Намалението е направено специално за празника, тъй като обикновено тази риба е по-скъпа, а в специализираните търговски обекти на Околовръстно шосе  цената е с два – три лева по-висока.  Ципура, също охладена,в супермаркета в Кючука  се продава за 12, 99 лева , хек –  за около  11.

Най-прясната риба  ще намерите  в двата магазина на Околовръстно шосе между кръстовищата  за Марково и  Асеновградско шосе. Но там стоката  е по-скъпа,  защото търсенето е голямо, а и се предлага жива.  Шаран  е обявен с цена  между 7 и 8,50 лева, в зависимост от това, откъде е доставен.

 Най-евтината пастърва /американка/ струва10 лева, сьомгова и балканска – съответно  по 12,50 и 14,50 лева.  По-евтин е бял амур – 7 лева. Тази риба  също не е за подценяване – вкусна е и няма кости.  Цената на бяла риба е 13 лева.  Търговците  я чистят срещу  едно левче на килограм, предлагат и да я нарежат.

Рибарите предупреждават да внимаваме, когато купуваме риба, за да сме сигурни, че е прясна. Очите трябва да са светли, а не мътни до бяло, а хрилете – ярко червени. Ако са тъмни, рибата е стара и няма такъв вкус като прясната.  

За предпочитане рибата  да не е уловена от садките, защото там се отглежда с изкуствена храна. Но  тази подробност трудно се установява, освен ако нямате в семейството рибар, който сам се грижи за трапезата на Никулден и още в ранни зори е потеглил към река или язовир с въдици и такъмите. 


Снимки от Атанас Кънев и Наташа Манева


 

 

Валентина Йеремиева

Валентина Йеремиева

Журналист - екип "Общество"

Валентина Йеремиева е завършила журналистика в Държавния университет в Санкт Петербург. Работи във вестник "Марица" почти от създаването му. Пише предимно по градските теми. Носител на награда "Пловдив".   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (2)

Очевидец

Очевидец

05.12.2020 | 15:04

Срещу Агрия имаше 50 човека опашка преди 2 часа, така че ако някой се е запътил за там да знае, че ще чака поне 1 час.

Отговори
1 0
Доволен

Доволен

05.12.2020 | 08:31

В МЕТРО! Препоръчвам!

Отговори
2 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще се ваксинирате ли срещу COVID-19?