Следвайте ни

Никой не наема хора с ТЕЛК в Пловдивско

viber icon

Инвалидите в Пловдивско се увеличиха, но възможностите за работа при тях намаляха през последната година. По данни на НОИ пловдивчани, получаващи пенсия за общо заболяване, са с малко над 5000 повече спрямо 12 месеца по-рано и наброяват 39 289 души. В същото време обаче тези от тях, които са открили подходяща работа са намалели и вече са 7654. Това означава, че едва 19% от инвалидите са се реализирали на пазара на труда. Причината е, че все още работодателите са предпазливи към наемането на хора с увреждания и често предпочитали позицията да остане вакантна по-дълго време, но не и да затруднят човек с медицинска експертиза, твърдят посредници в намирането на работа. Освен това част от тях бяха съкратени в разгара на пандемията, а подписването на договор  при хората с ТЕЛК става по-бавно.

Проверка на „Марица“ в онлайн платформа за набиране на работа установи, че само в 3 от обявите се посочва, че работодателят или търси човек с ТЕЛК, или за него няма значение дали служителят е с увреждане. Една от обявените позиции е за работа в местната администрация. В район „Централен“ се търси старши експерт ГРАО, като условието е кандидатът да има медицинска експертиза и да е с висше образование. Той ще трябва да извършва гражданска регистрация на акт за раждане, акт за смърт, създаване и актуализиране на електронен личен регистрационен картон, проверка на комплектност на документи по Кодекса на международното частно право. Другите обяви за са оператор и настройчик на машини във фабрика за хартия, велпапе и опаковки от велпапе. 

Инвалидите, които се трудят в Пловдивско, обикновено страдат от  диабет, сърдечни проблеми, глухота, както и проблеми с опорно-двигателния апарат. Най-често те се трудят в производството на поточна линия. Други позиции, на които ги назначават, са шивачи, кроячи, озеленители, чистачи, портиери, строители, готвачи.

Работещите пловдивчани с увреждания освен заплата получават и инвалидна пенсия, която обикновено е в размер между 200 лв. и  300 лв. Сумата зависи от възрастта, стажа и процента инвалидност. Тя обаче е крайно недостатъчна за тези, на които се налага да се издържат само с нея, коментира пловдивчанин. 

Яница Марова

Яница Марова

Репортер-редактор - екип "Общество"

Яница Марова е завършила славянска филология с полски език. Работила е в Агро ТВ, Европа, BiT и вестник „Монитор“. В екипа на „Марица“ е от април 2019 г.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какво ще се случи в България след изборите на 11 юли?