Следвайте ни

Никой не търси шефове, лятото отприщи глад за сервитьори

viber icon

В началото на май на пазара на труда цареше затишие, което не беше изненада заради великденските празници и свързаните с тях почивни дни. След възстановяването на работния ритъм обаче броят на обявите от фирми, търсещи нови кадри, започна да расте стремглаво и през последната седмица на май предложенията се увеличиха с цели 25% и надминаха нивото на публикувани обяви преди началото на пандемията у нас през март миналата година. Така общият брой обяви за работа през май надхвърли 52 000, което е с 22% повече спрямо предходния месец април и със 76% повече, ако се върнем година назад, информира актуалното изследване на JobTiger. 

Какви кадри обаче се търсят? Най-много обяви са публикувани за работници и служители, включително и обслужващ персонал, като делът им достигна 69% от всички предложения през май. Анализът показва, че 28% от обявите са били за експерти и специалисти, а що се отнася до мениджъри - обявите за тях са 3% от общия брой нови предложения. И през май се отчита ръст на обявите във всеки един сектор.

Една от причините за внезапното покачване в броя на обявите е раздвижването в секторите „Хотелиерство и ресторантьорство“ и „Търговия и продажби“ заради летния сезон, което е нараснало съответно с 36 и 30 процента. Това поставя тези отрасли на челни позиции по ръст на обявите за работа. 

Лошата новина е, че половината от всички предложения за работа са съсредоточени в столицата. Обявите за София са точно 50% от всички, а цифрите за останалите водещи областни градове са както следва: Пловдив (12%), Варна (11%), Бургас (5%), Русе (3,3%) и Стара Загора (2,9%). В Пловдив - в синхрон с визитката на региона като "индустриалното сърце на България" - се търсят както сервитьори, бармани и продавач-консултанти, така и бачкатори в производството. Големите компании предлагат и различни бонуси към твърдото възнаграждение, но все не успяват да намерят и обучат така нужните им кадри.

Ръстът на месечна база в обявите за вакантни работни места за Пловдив е 30%, сочи още справка на JobTiger.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (1)

Българска логика

Българска логика

12.06.2021 | 02:14

Нашите "бизнесмени" да се научат да плащат заплати най-напред. Тогава работниците сами ще ги потърсят. Сега там ще отидат онези, които не могат да се пласират другаде - от няма как. И ще избягат щом им се отвори парашута.

Отговори
4 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще гласувате ли на извънредните парламентарни избори през юли?