46

Никакъв шанс за паричка със Стоянка Мутафова, има дълъг списък с чакащи

Никакъв шанс да се сдобиете с монетата с лика на Стоянка Мутафова, ако сте в Пловдив. Първо, възпоменателните парички не са пристигнали все още в града, въпреки че в столицата се вият километрични опашки пред БНБ от ранни зори. И второ, парите са под бройка и по предварителна заявка на купувачите. Записването е течало в последните месеци на миналата година. Въз основа на списъка, БНБ ще изпрати до четири банки в Пловдив, които търгуват с възпоменателни монети, необходимото количество. До свободна продажба на двулевката с лика на г-жа Стихийно бедствие няма да се стигне.

Монетата  „100 години от рождението на Стоянка Мутафова” е с тираж 4000 бройки. Номиналът й е 2 лева, а продажната  цена е 30 лева.

Очаквам на вторичен пазар цената бързо да се удвои, коментира за „Марица” председателят на нумизматично дружество „Филипопол” Петър Неделев. Самият той също е поръчал монетата още през октомври месец през търговска банка. Ще дойде до 2-3 дни в Пловдив, практиката е такава. Единствено на касите на БНБ в София възпоменателните монети се продават свободно, затова са и дългите опашки, коментира той.  Напоследък колекционирането на възпоменателни монети стана много модерно. Централната банка предварително публикува списък, които „Монетен двор” ще сече.  От този каталог ценителите харесват и заявяват парите.

Опашката в София пред БНБ се вие от ранни зори

234595

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
4 коментара
Иван

Иван

24.01.2022 | 20:31

Вече е има в ОЛХ за 200лв

Отговори
0 0
???????

???????

24.01.2022 | 18:08

https://www.dunavmost.com/novini/pensioner-dokaza-che-edna-chast-ot-balgarite-poluchavat-nepravilno-izchisleni-pensii

Отговори
1 1
Жтнв

Жтнв

24.01.2022 | 17:37

А къде е в Пловдив вече БНБ? Преди подлеза на аптека “Марица” е затворен монетния салон.

Отговори
2 0
БНБ

БНБ

24.01.2022 | 18:11

Скобелева майка ...

Отговори
1 0

Анкета

Коя дата е най-подходяща за национален празник на България?