2374

NFT - бизнес за милиарди или въдица за наивници СНИМКИ

Засега пазарът на новата мания в мрежата повече прилича на Дивия запад, отколкото на дигитален хъб за творците и феновете им

Новата мания в мрежата се казва NFT и всички са част от нея. Художници, илюстратори, звезди и инфлуенсъри - всички те са надпреварват да предлагат картинки на онлайн купувачи за сериозни суми. Какво обаче е NFT и дали бизнес империята за милиарди не е просто поредният балон?

NFT е технологията, която трансформира дигитални произведения на изкуството и други визуални материали в единствен по рода си, уникален актив, който може лесно да се търгува чрез блокчейн системата.

Това ще рече, че потребителят, който купува NFT, може лесно да удостовери, че точно той е собственикът на едно дигитално произведение. В ерата на интернет и визуалните продукти това се оказва ключово, тъй като стотици милиони потребители ползват популярни изображения, чиято собственост и първоизточник често не могат да бъдат проследени.

NFT в буквален превод значи „незаменимите токени“. Те са части от дигитално съдържание, което е свързано към блокчейн система - технологията, която стои зад виртуалните валути като биткойн и Ethereum. За разлика от NFT, криптовалутите са заменими, което означава, че те могат да се заменят или обменят с други виртуални валути на същата стойност, точно както традиционните хартиени пари.

Въпреки че технологията зад този процес не е нещо ново, NFT станаха изключително популярни през последните месеци. Според Майк Щайб - изпълнителен директор на Artsy (най-голямата платформа за онлайн изкуство), част от този интерес идва от хора, които се наслаждават да подкрепят работата на независими творци чрез купуване на работата им. Това поне е първоначалната идея.

Към момента пазарът на NFT повече прилича на Дивия запад, отколкото на дигитален хъб за творците и феновете им. Големите пари, които са завъртяха в сектора, привлякоха хиляди търговци, които търсят бърза печалба, както и още повече измамници, които са готови да се възползват от новата глобална мания. Всички те успяха да превърнат пазара на NFT в един от най-опасните за потребителите само за няколко месеца.

Причината е, че всеки може да създаде незаменим токен. Всичко, което е необходимо, е дигитален портфейл, малко количество Ethereum и връзка към платформа за продажба на NFT, където потребителите могат да качват съдържание, което да обръщат в криптоизкуство. Само през 2021 година пазарът генерира продажби на стойност над 25 млрд. долара.

И ако NFT започва като начин да бъдат подкрепени творците, в момента истерията създава тонове фалшификати. Стотици измамници копират популярни изображения или компютърно генерират картинки, влагат малко пари в реклама и ги продават като NFT за сериозни суми. Практически всичко, което може да се покаже на екрана на смартфона или компютъра, може да се превърне в NFT изображение - стига да има купувачи за него.

Така например, първата публикация (или по-скоро снимката от нея) на създателя на Twiter Джак Дорси беше продадена за 2.9 млн. долара. Видеоклип, показващ забивка на баскетболната звезда Леброн Джеймс, бе продаден за над 200 000 долара, а NFT версията на популярно GIF изображение на летяща котка отпреди 10 години пък бе продадено за 600 000 долара. У нас манията също бързо набира сила. Фолк дивата Андреа започна да продава свои снимки като NFT. Тя е обявила на търг 8 фотографии, които варират от 260 до 1300 долара. Редица други родни артисти, сред които изпълнителят Венци-Венц от популярния дует пуснаха свои изображения за продан.

Дори извън десетките хиляди измами с NFT, новата криптомания има няколко големи минуса. Първият е свързан с това какво и как точно купуваме. Важно е да кажем, че покупката на NFT не значи, че изображението става наше в класическия смисъл на думата. Фенът, който ще купи някоя от снимките на Андрея например, няма да държи правата върху нея, да я предоставя срещу заплащане, нито ще може да изисква пари от всеки, който реши да я ползва за комерсиални цели. Това е така, защото NFT просто удостоверява чрез блокчейн протоколите кой е първоначалният собственик, но под никаква форма не превръща изображението, което е купил, в такова със запазени и ексклузивни права.

С други думи, след като купим NFT, възможностите ни за печалба от него са ограничени единствено до препродаването му и рекламирането, като дигиталният актив на практика се превръща в скъпо хоби. Експертите по изкуство са категорични, че NFT трудно може да мине и за колекционерска мания точно защото изображенията няма как да бъдат защитени изцяло за купувача.

 

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
3 коментара
Онзи

Онзи

07.02.2022 | 12:32

Не ги харесвате. Защото не ги разбирате. NFT са различни. Само някои са скъпи, например тези кпито служат като пропуск за определени социални групи. Има други, които ти дават 1% повече (бонус) лихва върху крипто депозити в платформи за децентрализирани финанси. Има и много безсмислици. Като фотография на...

Отговори
1 0
аде

аде

06.02.2022 | 22:01

питайте радка аргирова тя знае всичко

Отговори
2 0
Ivan zavet80g albe11g.,

Ivan zavet80g albe11g.,

06.02.2022 | 21:36

Es SFqt zami11gxii️️️️️️️️️️️️️️

Отговори
1 1

Анкета

Каква коалиция има най-голям шанс да спечели изборите на 2 октомври?