Следвайте ни

Невиждана криза през август за модните бутици на Главната

viber icon

Август тази година се оказа един от най-тежките месеци за търговците по Главната улица в Пловдив. Това показа проверка на „Марица“ в бутиците, които бяха сред най-посещаваните преди пандемията.

„Клиентите са малко и това е тенденция, която наблюдаваме от доста време заради ковид обстановката. Преди пандемията лятно време разчитахме на туристите, които пазаруваха от нас. Сега през август най-ясно се усеща разликата, тъй като тях ги няма, а е отпускарски сезон,“ коментират продавачите.

Според тях в момента има чужденци, които са на почивка у нас, но те са много по-малко, отколкото през минали сезони. Преобладават руснаците, за които обаче казват, че повече разглеждат, отколкото купуват. Заради този спад в туризма на загуба са и сувенирните магазини и продавачите на картини в центъра на открито.

В търговските обекти очакват, че с приключването на отпуските интересът от страна на пловдивчани към дрехи и обувки, без които не може, ще се възстанови доколкото е възможно. Тази надежда идва с доза скептицизъм, тъй като уточняват, че много хора са пострадали финансово от кризата и нямат пари, за да тръгнат по магазините.

На този фон продавачите уверяват, че няма поскъпване на стоките, поне засега, в сравнение с миналите месеци. Според тях въпреки обсъжданото поскъпване на платовете, цените са се задържали на едно ниво.

На тротоарите, където продават картини, такова очакване за увеличение на клиентите след приключването на отпуските няма. Цените са свалени до възможно най-ниското ниво. Разчита се предимно на туристите, които купуват ръчно рисуваните произведения за спомен. „Една картина в среден размер, рисувана на ръка, в момента е 50 лв., в което влиза и рамката,“ обясняват продавачите. Според тях цените са слезли дори под минимума предвид труда, който стои зад произведенията.

В закритите търговски обекти като проблем се очертава и спазването на противоепидемичните правила. Магазинерите споделят, че са задължени да следят за него, но в същото време са безсилни срещу клиенти, които отказват да си сложат маска. На практика, ако дойде проверка на РЗИ, работещите в магазините подлежат на отговорност. Да се помоли за съдействие от полицията не е вариант според търговците, тъй като, докато униформените пристигнат, клиентите вече са напуснали обекта. Нерядко обаче в бутиците получават подкрепа от други пазаруващи, които се включват в увещаването на безотговорните за спазване на правилата.

Положителна тенденция от икономическа гледна точка на Главната отчитат единствено в книжарниците. Въпреки че след края на затварянето интересът към четивата е спаднал, през август търсенето на книги се е увеличило. В този вид търговски обекти в момента пазаруват предимно завърналите се от чужбина българи, които купуват наведнъж различни книги, които да отнесат зад граница. Търсят се както по-новите заглавия, така и класиките, коментират от книжарниците. Някои от пловдивчани купуват четива и за плажа. Хит сред децата е американската поредица „Дневникът на един дръндьо“.

На плюс са и магазините за бяла и черна техника заради планираните ремонти през лятото. Заетите в този вид обекти споделят, че при тях трудностите са били единствено през януари и февруари. От март насам търсенето е на нивата от преди пандемията, казват от бранша. През август ремонтите са в разгара си, което обяснява разликата в интереса към различните стоки.  

Живка Гецова

Живка Гецова

Сътрудник

Живка Гецова е завършила журналистика в СУ „Св. Климент Охридски“. По-късно прави магистратура по международна сигурност в Sciences Po, Париж, с насоченост към въпроси от сферата на глобалното здраве. Работила е за две европейски агенции и има опит в различни медии в страната и чужбина.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (6)

Моден провокатор

Моден провокатор

14.08.2021 | 20:39

Не е ли малко обидно да четем за проблемите на търговците прекупвачи на китайска и турска стока от преди няколко години. Значи стоят на главната с надеждата да се излъже някой турист??. За това провдивчани са най добре облечени, защото никога не пазаруват от тези "Бутици"

Отговори
12 0
Гичката

Гичката

14.08.2021 | 16:31

Може ли да ми кажете къде са тези "БУТИЦИ" на коя главна?За Пловдив ли говорите или за Париж?

Отговори
21 0
Μода Φръцкова.

Μода Φръцкова.

14.08.2021 | 14:22

3абелязала съм, че на руския пазар, същите пар цалки струват няколко пъти по-евтино!

Отговори
11 2
Мимето

Мимето

14.08.2021 | 13:29

По Главната мноо скъпо всичко обаче има и пар цал бутик

Отговори
20 0
Pete

Pete

14.08.2021 | 19:59

Така е , кой има нужда от тях....освен чалга курв....

Отговори
7 1
Рете

Рете

14.08.2021 | 20:39

Така е , чалга гилдията да ги спасява

Отговори
9 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Кой е най-сериозният замърсител на въздуха в Пловдив?