Следвайте ни

Невероятно, но факт: Столицата на Таджикистан - най-скъпият град в света

Ашхабад е богат на петролни и газови залежи, влезе и в Гинес с най-много мраморни сгради

viber icon

Колкото и да е невероятно, но Ашхабад - столицата и най-голям град на Таджикистан, оглави класация на сп. Forbes за най-скъпия град в света. Макар и да не е мечтана дестинация за туристите, Ашхабад е известен както с богатите си петролни и газови залежи, така и с рекорд на Гинес за най-много мраморни сгради в света.

Това обаче е малка утеха за местните хора, тъй като спадът в цените на газа предизвика обезценяване на валутата, икономическа криза, а оттам хиперинфлация и недостиг на храна. Ашхабад беше начело и в предходната класация на ECA International. Консултантската компания нарежда 4 града в Швейцария от второ до пето място по скъпотия, съответно Цюрих, Женева, Базел и Берн. 

Швейцарската доминация в класацията не е изненада. Средната цена на едно капучино например в Цюрих е 5.98 долара, в сравнение с 4.56 долара в Ню Йорк, 5.01 долара в Хонконг и 3.66 долара в Лондон.

"Шести коридор" в класацията е за Хонконг, отчел спад от две позиции главно заради масовите протести в последните месеци там. Токио (7), Тел Авив (8), Йерусалим (9) и Йокохама (10), допълват челната десетка.

Топ 20 се доминира от азиатски градове - Осака и Нагоя се нареждат на 12-а и 13-а позиция, като са следвани от Сингапур и Макао. Южнокорейската столица Сеул е на 17-а позиция, а Шанхай е 19-и. Останалите места в челната двадесетица са за Хараре (11-а) в Зимбабве, както и Осло, Норвегия (18-о място).

САЩ присъстват с едва два града в топ 20, като експертите от ECA International отделят Манхатън от Ню Йорк и го класират на 16-а позиция спрямо 21-во място преди година. Хонолулу, Хавай, пък се нарежда на 20-о място.

Макар Лондон да присъства в топ 20 на най-скъпите европейски градове, той се нарежда едва на 94-а позиция сред стоте най-скъпи в света.

При съставянето на рейтинга компанията оценява потребителската кошница на стоките и услугите, достъпни за чуждестранните работници. Тя включва продукти, като месо, риба, плодове и зеленчуци. Взима се предвид и доколко са достъпни услугите, развлеченията, облеклото, стоките за дома, алкохолът и тютюневите изделия.

Не се отчитат показатели, като наем за жилище, такси за комунални услуги (електричество, газ, вода) и обучение на децата в училище.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (1)

Йордан

Йордан

14.07.2020 | 07:58

Ашхабад е столица на Туркменистан,на Таджикистан е Душанбе.Журналисти!

Отговори
2 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

За кого бихте гласували, ако изборите бяха днес?