Неща, които банките не искат да знаем

Банките са популярни институции, като по същество техният бизнес включва набиране на капитал от хората и предоставянето му като кредитен ресурс, като разликата между лихвите по кредитите и депозитите е основата на тяхната печалба. Какво обаче трябва да знаете за банките - ето някои неща, които те няма да ви кажат, или дори и да го направят, няма да държат да ги запомните.

По отношение на депозитите:
1. Гарантираният размер на депозит е 100 000 лева (сумата беше повишена тази година). Ако отидете да депозирате, примерно, 200 000 лева, едва ли някой ще наблегне на този факт. Ще ви се каже колко е стабилна банковата ни система и други подобни. И все пак, рискът си съществува.
2. Лихвата от 9-9.5% в лева, която се рекламира по телевизията и често не се уточнява, че е на годишна база, е за тримесечие. Ако си мислите, че ще вземете този процент за една година, не сте на правилна следа. След три месеца ще ви се предложат нови варианти за избор, а каква ще е годишната лихва за нов тримесечен депозит не се знае. Практиката в момента посочва, че обещаваната годишна лихва за тримесечен депозит на годишна база е с между 2 и 2.5% по-ниска от тази по срочен депозит за 12 месеца. Интересното е, че някои банки предлагат едни и същи лихви за депозити в евро и лева. Това е напълно нелогично, ако погледнем предлаганите лихви по кредитите в евро на нива от 9-10%. Изводът - банките се опитват да наберат необходимия им краткосрочен капитал на по-висока цена, като се надяват постепенно лихвите по депозитите да започнат да се понижават. Тези очаквания са заложени в предлаганите в момента лихви по 12-месечни депозити.
3. Новите промоционални лихви, които ще се предлагат, ще важат само за новите клиенти. Като стар клиент вие няма да можете да се облагодетелствате от тях.
4. Много често, ако не сте питали изрично, ще разберете, че тегленето на средствата преди изтичането на крайния срок по срочен депозит често може да ви струва целия доход.

По отношение на кредитите:
1. Банките няма да ви кажат доколко рисков е портфейлът им, както и какъв е обемът на лошите кредити.
Ако видите рейтингова агенция да понижава кредитния портфейл на някоя банка, това може би е добър знак, особено в момент на криза, да имате едно наум, дори и срещу цената на малко по-висока лихва. В усилията да се поддържа идеята за стабилност на банковата система и да не се създава паника помага дори БНБ.
2. Таксите и наказателните санкции при неизплащане в срок не са любими теми при кандидатстване за кредит. Банките често избягват тази тема в подробности, когато кандидатствате за кредит, кредитна или дебитна карта.  Закъсненията с ден или два всеки месец при погасяване на вноските могат да ви струват значителна сума.
Други трикове при кредитните карти е начисляване на лихвите на определена дата, за плащането на която, ако не са ви останали средства след погасяване на минималната си вноска, също сте наказвани. Разбира се, минималната вноска, за която най-вероятно ще получите съобщение по пощата или телефона, няма да включва и сумата на лихвата.
Има и по-груби случаи - докато кандидатствате за кредит не ви се обяснява, че ще ви се начислява такса за административно обслужване, еднократна такса при отпускането на кредит и други малки такси и таксички.
3. Последната мода при банките е такса за разглеждане на документи. Банките дотолкова са завишили изискванията си към кредитоискателите, че сигурно отхвърлят огромната част от исканията. Това обаче не им пречи да искат такса за разглеждане на документи, която се заплаща независимо от това дали сте одобрен, или не.
4. Банката няма да ви каже, че въвежда облекчени режими за клиентите си с проблеми. Много клиенти успяват да предоговорят условията по отношение на срокове и размера на вноските за определен период поради трудности с плащането им в момент на криза. Разбира се, това не се прокламира широко, защото банката печели, ако мнозинството от клиентите є са редовните платци.
5. И тук новите по-ниски промоционални лихвени проценти са за новите клиенти. За да не се опитвате да си рефинансирате кредита от други банки, най-вероятно ще ви сложат толкова таксички и комисионнички, че да не си струва това. И накрая, банката няма да ви каже, че се опитва да ви институционализира. Тя ще направи всичко възможно да ви запази като свой клиент, и то за максимално дълъг период. Това някои правят с лоялност и изгодни условия, а други с поставянето на капани, изисквания и наказания, за да не си струва да се местите!…

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване са приложени.

Публикувай
2 коментара
мутра

мутра

22.10.2009 | 15:31

Твърдял съм и винаги ще твърдя че банковия бранш е престъпен и е държавно узаконен.Ами ако се бяхте сетили да добавите и разликата в лихвите ,какво получавате ако вложите пари в тях и ако взимате от тях,разликата е от земята до небесата.Парите ти носят жълти стотинки приход а мафиотската банкова система печели милиони,ама откъде акъл у ганю.Банковия рекет е един от многото държавно узаконени.А ако имахте възможност да се разходите из европата щяхте да видите колко бройки са банките там.Тук тази мафия е за трепане а ганю за одиране.

Отговори
0 0
jancho

jancho

22.10.2009 | 08:12

Твърдял съм и винаги ще твърдя че банковия бранш е престъпен и е държавно узаконен.Ами ако се бяхте сетили да добавите и разликата в лихвите ,какво получавате ако вложите пари в тях и ако взимате от тях,разликата е от земята до небесата.Парите ти носят жълти стотинки приход а мафиотската банкова система печели милиони,ама откъде акъл у ганю.Банковия рекет е един от многото държавно узаконени.А ако имахте възможност да се разходите из европата щяхте да видите колко бройки са банките там.Тук тази мафия е за трепане а ганю за одиране.

Отговори
0 0

Анкета

Решихте ли за кого да гласувате на 9 юни?