Следвайте ни

Неприлично предложение: Ресторантьори искат ниско ДДС срещу заплати на светло

У нас единствено хотелите плащат диференцирана ставка от 9%

viber icon

Ресторантьорите искат ДДС-то им да падне на 9% и да се изравни с това на хотелиерите. Интересното е, че срещу това намаление обещават да изсветлят сектора и да увеличат осигурителния доход на заетите там. Така отчасти ще компенсират фиска. Идеята е акцент в програмата на големия форум на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация (БХРА), който се проведе миналата седмица край Марково. Голяма част от дискусията обаче остана закрита за медии. По-високото официално заплащане в бранша ще облекчи проблема с набирането на кадри, доразвиват тезата си браншовиците. В моментаконкуренти в Гърция, Турция и Дубай лесно отмъкват читавите служители в туризма. Изсветляването на заплащането ще  има ефект и върху приходите от Данък общ доход, считат от асоциацията. Ще има ефект дори от това, че сервитьори, бармани и друг обслужващ персонал ще имат достъп до банкови кредити. Сега това се случва доста трудно, защото дори и да взимат над 1000 лева, служителите се осигуряват на минимума и не могат да докажат доходите си.

Заплатите в туризма са едни от най-ниските по сектори, съдейки по данните от статистиката. Но „огледалото е криво” именно защото там хората масово се осигуряват на минималната ставка или се водят на 4-часов работен ден, а и бакшишите остават необхванати. Средните възнаграждения трябва да стигнат 1400 евро някъде към 2026-2028 година, иначе наистина няма да има кой да работи по хотели и ресторанти, посочи преди време в интервю за „Марица” Румен Драганов от Националния борд по туризъм. По данни на БХРА браншът формира 13% от брутния национален продукт.

У нас по закон единствено бизнесите с хотели и подобен тип обекти за настаняване, както и тези за отдаването на места за къмпинг и каравани се ползват с привилегията за по-ниско ДДС от 9 на сто. Промяната бе въведена като мярка за насърчаване на туристическата индустрия у нас през 2011 година. Местата за хранене обаче са част от тази туристическа индустрия, аргументират се собствениците на заведения. Ако и ресторантьорите извоюват такава мярка, може да се отприщи вълна от искания и от другите сектори - по-ниско ДДС за книги, лекарства и др., дават пък противоположен нюанс анализатори. 

=ЧЕЛЕН ОПИТ =

Зад исканията на собствениците на заведения стои опитът на редица държави от ЕС, които са намалили ДДС-то ​- във Франция, Италия, Германия ставката е диференцирана. Последно, преди около година, и в Румъния свалиха нивото на косвения данък и в общественото хранене плащат между 5 и 9% ДДС. Изследвания сочат, че заради редуцирането постъпленията в хазната са скочили. Сега се мисли за ново диференциране на ставките в северната ни съседка.     

= ДЕФИЦИТ НА КАДРИ =

Прогнозите за летния сезон по нашето Черноморие тази година никак не са оптимистични. Отсега се знае, на база на ранните записвания, че той ще е по-слаб от лято 2018 поне с 20-30%. Стана ясно, че хотелиери и ресторантьори са предприели отчаяна стъпка - още от Нова година набират персонал, който назначават на договор от март-април с единствената цел да си осигурят читави кадри за високия сезон. 

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще ходите ли на море и къде?