Следвайте ни

Неплатена сметка за телефон спъва кандидати за банков заем

viber icon

Възможно ли е неплатена сметка към мобилен оператор да спъне кандидат за банков заем? Колкото и да не е за вярване - възможно е.     

Ако към стандартната сметка изплащате и телефон на лизинг, второто се вписва на ваше име в Централния кредитен регистър /ЦКР/. И съответно забавянето е видимо за банковите служители, обяснява кредитният консултант Ива Ангелова от "Кредитланд".  Обичайните неплатени или просрочени сметки - за телефон, ток или вода, не се виждат в ЦКР и ако има отказ за кредитиране, най-вероятно причината е друга. Като например: недостатъчен доход за исканата сума - вноската по кредит не трябва да бъде повече от 40-50% от месечния доход, или вече е налична лоша кредитна история.

Липсата на редовно внасяни от работодателя осигуровки също е лош сигнал, защото банкерите правят асоциация, че щом шефът не внася регулярно осигуровките ви, е много вероятно да не плаща и трудовото възнаграждение навреме.

Друг вариант да не бъдете одобрен за банков заем е, че сферата, в която работите, е рискова за банката. В такава патова ситуация в момента са заетите в туризма и ресторантьорството например. Пречка за по-голям кредит е и липсата на шест месеца стаж при текущия работодател по трудов договор.

Вяра Порязова

Вяра Порязова

Журналист - екип "Бизнес"

Вяра Порязова е завършила „Макроикономика” в ПУ. Има 2-годишна специализация по „Икономическа и политическа журналистика” към ФИСН в ПУ и курс към „Европейски стандарти в медиите”.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (1)

И ся ко

И ся ко

16.12.2020 | 19:19

Нерде Стамбул Нерде Ямбол Ко са указа драги ми Булгаристанци Докато вие сте облъчвани от еврейските медий с някакво си грипче Они комфортно банки и мобилни оператори си ве цакат За цените във магазините изобщо не думам

Отговори
3 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Знаете ли коя е ОСНОВНАТА причина за заболяванията, свързани с тютюнопушенето?