71

Неплатена глоба към КАТ спира продажбата на имот

Нотариусите ще проверяват за всякакви публични задължения

Неплатена глоба към КАТ може да провали сделка с апартамент. Това следва от готвени промени в Данъчно-осигурителния процесуален кодекс (ДОПК), предложени за обществено обсъждане от финансовото министерство. 

В опит да подобри събираемостта на данъци, осигуровки и всякакви други плащания към бюджета, държавата иска да задължи нотариусите да проверяват клиентите си за липсата на публични задължения и едва тогава да изповядват сделки с имоти и моторни превозни средства. За целта нотариусите ще получат онлайн достъп до регистрите на НАП, за да проверяват имат ли продавачите "подлежащи на принудително изпълнение публични задължения". Ако се установят такива, нотариусите ще изповядват сделката едва след тяхното заплащане. Допуска се в нотариалния акт или в договора за покупко-продажба изрично да се вмени задължението купувачът да внесе дължимата сума в съответния бюджет, пише "Сега".

Служебният министър на финансите Росица Велкова

В момента при продажба на имоти и коли продавачът декларира писмено, че няма задължения към хазната - данъци, мита и осигурителни вноски. Че​сто обаче длъжникът умишлено не посочва задълженията си при изповядване на сделката с цел да получи пълната сума и да не приспада средства за погасяване на задълженията си към бюджета, посочват от МФ. В тези случаи публични изпълнители уведомяват прокуратурата и се водят трудоемки и продължителни дела, като често до влизане в сила на съдебно решение част от задълженията се погасяват по давност. Проверка на случаен принцип от НАП-София е показала, че само за февруари и март на 2017 г. в резултат на тези нарушения щетата за държавния бюджет била за 6,4 млн. лв.

Предвижда се още една промяна, която ще затегне примката за длъжниците - нотариусите да проверяват и да спират сделки за всякакви просрочени задължения, установени от НАП, а не само за данъци, мита и осигурителни вноски, както е в сегашните разпоредби. Това означава, че ще се проверява още за неплатени в срок общински данъци и такси, глоби, включително наложени от КАТ, имуществени санкции, конфискации, недължимо платените, надплатени или неправомерно получени или усвоени средства по програми и фондове на Европейския съюз, лихвите върху такива вземания и някои други вземания, обявени за публични. Нотариусите ще имат достъп до всички подобни задължения на клиентите си. 

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Кои партии и коалиции може да сформират правителство след вота на 2 април?